مطالعه امکان استفاده از گیاه حرا (Avicennia marina) به عنوان پایش‎گر زیستی فلزات سنگین در خوریات ماه‎شهر

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-13-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 251
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میترا چراغی

دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء

علیرضا صفاهیه

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

علی دادالهی سراب

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

کمال غانمی

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

عبدامجید دورقی

دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر

چکیده

چکیدهبا توجه به این‎که گیاه حرا گونه غالب اکوسیستم‎های مانگرو خوریات ماه شهر می‎باشد، از این‎رو در این مطالعه به منظور سنجش میزان فلزات سنگین (مس، سرب، نیکل ،کادمیوم و روی) خوریات ماه‎شهر از گیاه حرا استفاده گردید. بدین منظور نمونه‎‎برداری از برگ و ریشه درخت حرا و رسوبات سه رویش گاه دست کاشت در منطقه‎‎ بندر امام خمینی در دو فصل تابستان و زمستان صورت گرفت. از هر رویش‎گاه مجموعا ۹ نمونه‎ رسوب، ۹ نمونه‎‎ ریشه (هرنمونه حاوی تقریبا ۶ قطعه ریشه) و ۹ نمونه‎ برگ (هر نمونه حاوی حدودا ۲۵ برگ) برداشت گردید. پس از هضم نمونه‎ها در آزمایشگاه، غلظت فلزات سنگین با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه‎گیری شد. نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین غلظت مس، سرب، نیکل، کادمیوم و روی در رسوب به ترتیب برابر ۱۳/۲۵، ۰۲/۱۵، ۹۶/۱۰۰، ۸۲/۳ و ۹۸/۷۵ ، در بافت ریشه به ترتیب برابر ۴۹/۱۰، ۶/۷، ۹۶/۶، ۹۱/۱ و ۷۷/۳۶ و در بافت برگ به ترتیب برابر ۶/۵، ۲/۶، ۵۴/۴، ۴۱/۱ و ۵۶/۲۲ می‎باشد. هم‎چنین همبستگی مثبت و معنی‎داری میان غلظت فلزات در رسوبات و بافت‎های گیاه به دست آمد. به طور کلی نتایج مبین آن است که گیاه حرا پایش‎گر زیستی مناسبی برای فلزات سنگین مورد مطالعه در خوریات ماه‎شهر می‎باشد، لیکن با توجه به این که میزان تجمع فلزات سنگین در ریشه‎ حرا نسبت به برگ آن بیشتر می‎باشد و نیز ضریب همبستگی بالاتری میان غلظت فلزات در رسوبات و ریشه گیاه نسبت به برگ به دست آمد، می‎توان بیان نمود که ریشه‎‎ گیاه حرا نسبت به برگ پایش‎گر زیستی مناسب‎تری می‎باشد.

کلیدواژه ها

گیاه حرا, پایش‎گر زیستی, فلزات سنگین, خوریات ماه‎شهر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.