بررسی میزان تجمع آفت کش د.د. ت در ماهیان خوراکی تالاب شادگان و ارزیابی خطر آن برای مصرف کنندگان

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-8-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 253
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی داودی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی محیط زیست و منابع طبیعی ، دانشگاه تربیت مدرس نور، مازندران

عباس اسماعیلی ساری

گروه محیط زیست، ، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس نور، مازندران

نادر بهرامی فر

گروه محیط زیست، ، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس نور، مازندران

سید محمود قاسمپوری

گروه محیط زیست، ، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس نور، مازندران

چکیده

آلاینده های گوناگونی به تالاب شاد گان که یکی از بزرگترین تالاب های کشور است وارد می شوند. یکی ازاین آلاینده ها ، باقیمانده آفت کش های آلی کلره از جمله د. د. ت و متابولیت های آن است که در گذشته برای کنترل آفات مورد استفاده قرا رمی گرفته است. د.د.ت و متابولیت های آن (p,p/-DDD ,o,p/-DDE ,p,p/-DDE ,o,p/-DDT ,p,p/-DDT در ۵ گونه مختلف از ماهیان خوراکی تالاب شادگان و تاثیر وزن ، سن و نوع رژیم غذایی بر غلظت این آفت کش و مابولیت ها ی آن مورد بررسی قرارگرفته است. بیشترین غلظت د.د.ت کل به میزان ۵۰/۶ نانو گرم در گرم در گونه شیربت و کمترین میزان در گونه کپور به میزان ۲۷/۳ نانوگرم برگرم به دست آمد. نتایج نشان داد که غلظت متابولیت p,p/-DDE در همه گونه ها دارای بیشترین و متابولیت p,p/-DDT در گونه بنی ۱۲/۰ نانو گرم بر گرم و گونه کپور ۰۹/۰ نانو گرم بر گرم، متابولیت o,p/-DDE در گونه شیربت ۱۲/۰ نانو گرم بر گرم و شلج ۲۰/۰ نانو گرم بر گرم متابولیت o,p/-DDT در برزم ۴۰/۰ نانو گرم بر گرم دارای کمترین غلظت بودند. این نتایج بیانگر عدم استفاده جدید از این آفت کش در مزارع اطراف تالاب است .میانگین غلظت د.د.ت و متابولیت های آن در گروه وزنی بیش از ۳۲۰ گرم (۷۷/۶ نانو گرم بر گرم ) و گروه سنی بیش از ۳ سال (۷۰/۶ نانو گرم بر گرم ) و رژیم غذایی همه چیز خوار (۳۴/۷ نانو گرم برگرم )بالاتر بودند .محاسبه میزان جذب روزانه قابل قبول این آفت کش و مقایسه آن با استانداردهای بین المللی نشان دهنده عدم وجود خطر برای ساکنین منطقه مجاور تالاب است

کلیدواژه ها

تالاب شادگان, آفت کش های آلی کلره, ارزیابی خطر, تجمع زیستی, د.د.ت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.