بررسی توانایی صدف Dreissena polymorpha در کاهش غلظت نیترات و فسفات فاضلاب شهری (سیستم باز

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 5، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-5-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 237
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلی غلام حسینی

گروه محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

آرش جوانشیر

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران

امیر حسام حسنی

گروه محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

چکیده

گونه (Zebra mussel) Dreissena polymorpha شاخص آلودگی آب های شیرین، بومی حوضه دریای خزر و یک تصفیه کننده زیستی می باشد که می تواند حجم زیادی از آب را فیلتر نماید. بر این در این تحقیق سعی گردید به جهت دامنه وسیع مواد موجود در فاضلاب ، نیترات و فسفات مورد بررسی قرار گیرد . برای این منظور سه توده صدف (۲۰، ۴۰ و ۶۰ گرم ) تحت آزمایشات فیلتراسیون ( از طریق کشت توام فیتوپلانکتون کلرلاو سندسموس) و جذب غیر مستقیم نیترات و فسفات در سیستم باز قرار گرفت و برای به دست آوردن نتایج قطعی، این آزمایش ها ۳ تا ۱۰ بار بسته به دامنه واریانس ، تکرار گردید . نتایج نشان داد بین وزن توده های صدف و میزان فیلتراسیون نیترات و فسفات همبستگی مثبت وجود دارد(R۲=۰/۹۹ و نیز بین غلظت نیترات و فسفات در ورودی فاضلاب و میزان فیلتراسیون نیترات و فسفات، همبستگی منفی وجود دارد (R۲=۰/۹۷ ، p < ۰/۰۲۳). .( t =۲/۱۳۲همچنین مشخص گردید که با افزایش وزن توده های صدف، میزان جذب نیترات با میانگین ۰۸/۰ تا ۲/۰ و میزان جذب فسفات ۰۲/۰ تا ۰۴/۰ میلی گرم بر لیتر به ازای وزن خشک توده صدف می باشد. علاوه بر آن مشخص شد که جلبک کلرلا و سندسموس قادر به تقلیل غلظت نیترات ) از ۰۳/۰ تا ۷۳/۱) میلی گرم بر لیتر ) و فسفات ( از ۴۲/۰ تا ۴۸/۴ میلی گرم بر لیتر ) می باشند.

کلیدواژه ها

فاضلاب شهری, نیترات, فسفات, Dreissena polymorpha

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.