بررسی آلودگی ناشی از کارگاه های پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان بر روی پارامترهای کیفی آب رودخانه هراز

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-4-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 253
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی نادری جلوار

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی نور، دانشگاه تربیت مدرس

عباس اسماعیلی ساری

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی نور، دانشگاه تربیت مدرس

محمد رضا احمدی

گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تربیت مدرس

سید جعفر سیف آبادی

گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی نور، دانشگاه تربیت مدرس

اصغر عبدلی

گروه تنوع زیستی و مدیریت اکوسیستم ها، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

در این تحقیق به منظور بررسی اثرات کارگاه های پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان بر کیفیت آب رودخانه هراز و روند خودپالایی آن ، چهار کارگاه تکثیر و پرورش ماهی و ده ایستگاه نمونه برداری انتخاب شدند. اندازه گیری خصوصیات فیزیکوشیمیایی و مواد مغذی آب شاملT^(°C) ، 〖DO〗^ pH,〖BOD〗_۵ ، سخت کل ، TDS ، TSS ، کدورت ، EC ، 〖PO〗_۴ ، 〖NH〗_۴ ،NO〖 〗_۳، 〖NO〗_۲و در هر دو ماه یک بار و در یک دوره یکساله صورت گرفت . نتایج حاصل از آنالیزها نشان داد که دامنه مقدار متوسط پارامترها در ایستگاه های مختلف در مدت بررسی برای دما، ۷/۱۱-۹/۸ درجه سانتی گراد، DO ۳/۱۱ – ۷/۸ میلی گرم در لیتر، BOD۵ ۹/۵- ۹۵/۲ میلی گرم در لیتر،PH ۹/۷-۴/۷ ، سختی کل ۲۴۵- ۱۶۰ میلی گرم در لیتر، TDS۲۴۷- ۲۰۹ میلی گرم در لیتر،TSS ۱۵۶- ۶۲ میلی گرم در لیتر ؛ کدورت NTU ۷۶-۲/۲۱، EC ۴۹۱-۳۹۸ میکروموس بر سانتی متر ، 〖PO〗_۴ ۱۱۵/۰-۰۱۴-۰ میلی گرم در لیتر، 〖NH〗_۴ ۷۸۳/۰ -۰۱۴-۰ میلی گرم در لیتر،، 〖NO〗_۳ ۴۹-۱-۷۴/۰ میلی گرم در لیتر، وNO _۲ ۰۲۱/۰- ۰۰۳/۰ میلی گرم در لیتر متغیر بود. در این مطالعه مقادیر پارامتر های فوق در ایستگاه های مختلف دارای نوساناتی بوده و برخی از آن ها شامل DO ، TSS ، 〖NH〗_۴ ، و کدورت در ایستگاه های مختلف اختلاف معنی داری داشتند که نتیجه تاثیر مزارع پرورش ماهی و خودپالایی رودخانه می باشد. این فاکتورها در فصول مختلف سال نیز در تغییر بوده که علت اصلی آن تغییر شرایط محیطی و شدت فعالیت کارگاه ها می باشد .

کلیدواژه ها

رودخانه هراز, آمونیوم, نیترات, نیتریت, فسفات, BOD, TSS, TDS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.