ارائه مدلی برای انتخاب سبد پروژه های پژوهش و توسعه در بنگاه های یکپارچه ساز سیستم های پیچیده

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله چشم انداز مدیریت صنعتی، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_INDU-8-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 164
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا نورایی بیدخت

دکتری، دانشگاه تهران.

محسن حامدی

استاد، دانشگاه تهران.

عزت الله اصغری زاده

استاد، دانشگاه تهران.

چکیده

یکی از تصمیم­ های مهم و دشوار در بنگاه های یکپارچه ساز سیستم های پیچیده، مسئله انتخاب سبد پروژه هاست. در دنیای متغیر امروز بقا و رشد شرکت ها به توسعه موفق آنها و ساخت محصولات و خدمات جدید وابسته است؛ بنابراین انتخاب بهینه سبد پروژه های پژوهش و توسعه برای کسب وکار، امری ضروری است. مشکلات اصلی در فرآیند انتخاب سبد پروژه های پژوهش و توسعه را میتوان در وجود تعداد زیاد اهداف کمی و کیفی که اغلب با یکدیگر ناسازگار هستند، وابستگی بین پروژ هها، تعداد نیروی انسانی متخصص، تجربه و ترجیحات تصمیم ­گیران، برقراری توازن در زمان تحویل و ریسک و زمان بندی پروژه ها دانست. در این پژوهش و برای تعدیل مشکلات ذکرشده، مدل چندهدفه ی ریاضی با در­نظر­گرفتن حداکثر­کردن پایداری سازمان (از ابعاد اقتصادی، زیست محیطی، اجتماعی)، حداقل کردن ریسک سبد و تاکید بر افزایش سرمایه های فکری و حداکثر­کردن هم راستایی با اهداف سازمان ارائه می شود و درنهایت با استفاده از یکی از روش های فراابتکاری اصلاح شده ی الگوریتم ژنتیک چندهدفه با مرتب سازی نامغلوب (روش NSLS) به حل مدل پرداخته می شود. برای بررسی اعتبار مدل نیز پروژه هایی از یک بنگاه یکپارچه ساز سیستم های پیچیده موردبررسی قرار می گیرد. یکی از مهم ترین دستاوردهای این پژوهش، تفاوت قابل توجه در مدل مفهومی و پارامترهای موثر در فرآیند انتخاب سبد پروژه ها در نمونه مورد مطالعه در کشورهای درحال توسعه با کشورهای توسعه یافته است.  

کلیدواژه ها

مدیریت پورتفولیو, سرمایه های فکری, پایداری, پروژه های پژوهش و توسعه, مدل ریاضی, روش حل NSLS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.