تحلیل فضایی و مکان یابی کاربری های خدماتی با استفاده از مدل تحلیل سلسله مراتبی ahp فازی و gis ( محدوده مورد مطالعه شهر جهرم)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس ملی شهرسازی ،معماری ،عمران و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: PSHCONF13_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین صلاح

نویسنده مسئول

محمد مهدی رحیمی

چکیده

تخصیص فضا به کاربری های خدماتی یکی از موضوعات مهمی است که در برنامه ریزی شهری و روستایی مورد توجه قرار گرفته است. به دلیل افزایش سریع جمعیت شهرهای ایران و حساسیت بالای کاربری های خدماتی از نظر مسائل مختلف و ارتباط مستقیم آن با خانواده ها، نحوه تخصیص کاربری ها از اهمیت بالایی برخوردار است. عدم مکان یابی صحیح کاربری های شهری خصوصا کاربری خدماتی منجر به ناهماهنگی بین نیازها و خدمات ارائه شده از سوی کاربری ها می شود، و به دلیل حساسیت این کاربری و ارتباط مستقیم آن با خانواده ها ، نحوه تخصیص فضا برای کاربری خدماتی از اهمیت زیادی برخوردار است. گسترش ابزارهای جدید تحلیلی این امکان را در اختیار برنامه ریزان و مدیران قرارا داده است که با شناخت عمیق تر به مکان گزینی بهینه کاربری های شهری بپردازند. از جمله این ابزارها، مدل های تلفیق اطلاعات و بانک های اطلاعاتی مکان محور GIS است که امکان ایجاد نتایج ترکیبی از لایه های منفرد اطلاعاتی فراهم می سازد. جامعه آماری این پژوهش کاربری های خدماتی در شهر جهرم می باشد. هدف این پژوهش ارزیابی مکان یابی بهینه فضاهای خدماتی در شهر جهرم، می باشد. لذا با توجه به ماهیت فرضیات، روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی می باشد. در راستای بررسی فرضیات ، وضعیت موجود کاربری های مختلف بر اساس شاخص همجواری به منظور مکان گزینی فضاهای مناسب کاربری خدماتی با استفاده از توابع سیستم اطلاعات جفرافیایی (GIS) ، مورد ارزیابی قرار گرفت و سپس با استفاده از تلفیق مدل ساسله مراتبی (AHP) و توابع سیستم اطلاعات جغرافیایی، با توجه به شاخص همچواری به مکان گزینی بهینه مکان های خدماتی آتی پرداخته شد. در این پژوهش هر دو فرضیه اثبات گردید. نتایج نهایی تحقیق بیانگر سازگار بودن اکثریت پهنه شهر جهرم برای مکان گزینی آتی مکان های خدماتی بر اساس شاخص های در نظر گرفته شده می باشد. لذا لازم است یافته ها و پیشنهادات این پژوهش مورد توجه جدی قرار گیرد.

کلیدواژه ها

مکان یابی، فضاهای خدماتی، GIS، مدل AHP، جهرم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.