طراحی مدل ارزشیابی نظام آموزشی- تربیتی دانشگاه علوم انتظامی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی، دوره: 15، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_POK-15-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 260
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی محمد احمدوند

غلامحسین نیکوکار

هادی فقیه علی آبادی

علیمحمد رضایی

علی اصغر نیکنام

چکیده

زمینه و هدف: پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل ارزشیابی نظام آموزشی- تربیتی دانشگاه علوم انتظامی ، تعیین مولفه ها و شاخص های هر یک از ابعاد ارزشیابی آموزشی و تربیتی، تعیین مولفه ها و شاخص های ارزشیابی توانمندسازها، نتایج و پیامدهای نظام و همچنین تعیین وزن، اهمیت وارتباط هر یک از ابعاد، مولفه ها و شاخص های ارزشیابی این نظام انجام پذیرفته است. روش: نوع پژوهش کاربردی بوده و در آن از روش های تحقیق کیفی و کمی بهره گرفته شده است. به منظور گردآوری داده های کیفی از نظرات ۲۱ نفر از مدیران و اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم انتظامی که در حوزه های آموزشی و تربیتی (اعتقادی- سیاسی، حفاظتی- امنتیی، نظامی- انتظامی، جسمانی و روان شناختی) صاحب نظر بودند، استفاده گردید و برای جمع آوری داده های کمی نیز از بین ۲۴۹ استاد آن دانشگاه تعداد ۱۵۱ نفر انتخاب و به پرسشنامه پاسخ دادند. اعتبار مدل با استفاده از نظرات خبرگان و پایایی آن با بهره گیری از ضریب آلفای کرانباخ بررسی شد. یافته ها و نتایج:نتایج نشان داد که مدل از اعتبار و پایایی رضایت بخشی برخوردار می باشد. مدل حاصله از سه بعد توانمند سازها، نتایج و پیامدها و همچنین دو وجه داخلی و خارجی تشکیل شده است که هر کدام از این ابعاد نیز از عوامل، ملاک ها و شاخص هایی تشکیل شده اند. بر اساس مدل ۹۰۰ امتیازی، هر کدام از ابعاد توانمند سازها، نتایج و پیامدها به ترتیب دارای ۴۰۰ ، ۲۰۰ و ۳۰۰ امتیاز می باشند. علاوه بر آن وجه داخلی توانمندسازها ۶۰درصد (یعنی ۲۴۰ امتیاز) و وجه خارجی توانمندسازها ۴۰درصد از امتیازات مربوط به بعد توانمندسازها (یعنی ۱۶۰ امتیاز) را به خود اختصاص داده اند. از بین ۴ عامل مربوط به وجه داخلی توانمندسازها(رشد و یادگیری، ظرفیت و توان، فرایند های داخلی و بودجه و اعتبارات) بیشترین امتیاز مربوط به عامل رشد و یادگیری با ۸۹ امتیاز می باشد. وجه خارجی توانمندسازها نیز از دو عامل تشکیل شده است که ۸۳ امتیاز آن متعلق به قوانین و مقررات و ۷۷ امتیاز آن متعلق به سیاست ها و راهبردها است. از ۲۰۰ امتیاز بعد نتایج نیز ۱۰۴ امتیاز مربوط به عامل آموزش و ۹۶ امتیاز متعلق به عامل تربیت می باشد. بعد پیامدها نیز از ۴ عامل تشکیل شده است. از ۳۰۰ امتیاز پیامدها ۹۶ امتیاز مربوط به عامل رضایت ذی نفعان داخلی، ۸۴ امتیاز مربوط به رضایت ذینفعان خارجی، ۵۷ امتیاز مربوط به سرآمدی در داخل و ۶۳ امتیاز نیز متعلق به سرآمدی در خارج می باشد. در پایان و با عنایت به مجموع نتایج حاصله می توان گفت که مدل طراحی شده از اعتبار و پایایی رضایت بخشی برخوردار است و می توان از آن برای ارزشیابی نظام آموزشی و تربیتی دانشگاه علوم انتظامی استفاده نمود.

کلیدواژه ها

نظام آموزشی تربیتی, ارزشیابی آموزشی, مدل, دانشگاه علوم انتظامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.