تاثیر بازه بندی هیدرولیکی در تخمین بار بستر رودخانه های با بستر شنی با استفاده از ماشین بردار پشتیبان
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: مجله جغرافیا و پایداری محیط، دوره: 8، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_GERAZ-8-4_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 257
نویسندگان
دانشیار مهندسی آب، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
چکیده
ارزیابی و برآورد انتقال رسوب و فرایندهای همراه با آن، از دیرباز یکی از مسائل عمده و اصلی مهندسان هیدرولیک و رودخانه بوده است. رودخانههای با بستر شنی، ویژگیهایی دارند که آن ها را از رودخانه های با بستر ماسهای متمایز کرده و باعث ایجاد مسائل و چالش هایی در تحلیل آنها می شود. تعیین میزان بار بستری که در رودخانه ها حمل میشود، به عوامل متفاوتی ازجمله پارامترهای هیدرولیکی، هیدرولوژیکی و رسوبی بستگی داشته و همین عامل سبب پیچیدگی و همچنین دشواری برآورد این پدیده شده است. در پژوهش حاضر پس از تعیین پارامترهای تاثیرگذار در تخمین بار بستر انتقالی در ۲۰ رودخانه با بستر شنی، داده های بهکار گرفتهشده در بازه های مختلفی براساس پارامترهای هیدرولیکی و رسوبی بهصورت آزمون و خطا دستهبندی شده و دقت ماشین بردار پشتیبان در برآورد بار بستر در هر بازه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد مدل با چهار ورودی شامل عدد فرود، نسبت سرعت متوسط به سرعت برشی جریان ( )، نسبت شعاع هیدرولیکی به متوسط اندازه ذرات رسوبی ( ) و عدد شیلدز ( ) و با معیار ناش-ساتکلیف برابر با ۸۰۶/۰ = NSE از دقت بالاتری در برآورد بار بستر برخوردار است؛ همچنین ارزیابیهای صورتگرفته نشان داد که فرایند برآورد بار بستر در بازه ۱ تا ۴/۱ میلیمتر، مربوط به قطر متوسط ذرات عبوری بار بستر و بازه ۶۵/۰ تا ۷۵/۰، مربوط به عدد فرود بهترتیب با دارابودن معیار ناش-ساتکلیف بهترتیب برابر با ۹۵۲/۰ = NSE و ۹۲۵/۰ =NSEاز دقت بالاتری برخوردار هستند؛ افزون بر این، در بازهبندی براساس هرکدام از پارامترهای عدد رینولدز برشی و شیب کف رودخانه بازههایی بررسی شد که شرایط حاکم بر جریان در آنها موجب افزایش قابلیت پیشبینی بار بستر میشود.کلیدواژه ها
بار بستر, انتقال رسوب, ماشین بردار پشتیبان, رودخانه های شنی, دقت برآورداطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.