بررسی نقش فعالیت زنان روستاهای دهستان اسحاق آباد شهرستان نیشابور در دستیابی به توسعه پایدار روستایی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: جغرافیا و پایداری محیط، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GERAZ-9-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 253
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه ملانوروزی

جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

سید اسکندر صیدایی

جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده علوم جغرافیایی و برنامه ریزی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

نسیبه حسینی

جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

چکیده

زنان روستایی به­مثابه نیمی از جمعیت، افزون بر انجام وظایف مادری و همسری، در توسعه پایدار روستایی نقش کلیدی ایفا می­کنند؛ درواقع آنان به­منزله پرورش­دهندگان نسل­های آینده و تاثیری که بر تفکر آنان درزمینه به­کارگیری و استفاده از منابع می­گذارند و همچنین فعالیت­های بی­شماری که بر دوش آن­ها است؛ نقش بسزایی در دستیابی به توسعه پایدار روستایی دارند؛ اما باوجود فعالیت زیاد زنان در جوامع روستایی، نقش آنان در توسعه پایدار روستایی کم اهمیت درنظر گرفته می­شود؛ ازاین رو هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش فعالیت زنان در دستیابی به توسعه پایدار روستایی در دهستان اسحاق­آباد شهرستان نیشابور است. جامعه آماری پژوهش شامل همه زنان بالای ۱۵ سال ساکن روستاهای دهستان اسحاق آباد است که براساس آمار سال ۱۳۹۰ برابر با ۳۹۲۱ نفر هستند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برابر با ۳۸۴ نفر تعیین شد. به­ منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون تی تک نمونه ای، همبستگی پیرسون و تکنیک پرومته استفاده شد. یافته­های پژوهش بیانگر آن است که با توجه به نتایج آزمون تی تک­نمونه­ای، فعالیت زنان در بخش کشاورزی - دامداری و صنعت به­استثناء بخش خدمات، سبب پیش­برد دهستان اسحاق­آباد به­سمت توسعه پایدار شده است؛ همچنین نتایج آزمون همبستگی پیرسون گویای رابطه مستقیم و معنی­دار میان ابعاد توسعه پایدار است. نتایج دیگر پژوهش بیانگر آن است که بیشترین تاثیر اشتغال زنان در دهستان مورد مطالعه ابتدا در بخش اقتصادی بوده؛ سپس سبب ارتقاء شاخص­های اجتماعی و درنهایت شاخص­های فرهنگی شده است. نتایج آزمون پرومته نیز بیانگر آن است که در میان روستاهای دهستان مورد مطالعه، روستای اسحاق آباد بالاترین رتبه و روستای عزیزیه کمترین رتبه را ازنظر ابعاد توسعه پایدار دارند.

کلیدواژه ها

فعالیت زنان, توسعه پایدار روستایی, دهستان اسحاق آباد, شهرستان نیشابور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.