بررسی میزان بهره گیری کارکنان کلانتری های شهر کرج از رویکردهای علمی پیشگیری از جرم در سال ۱۳۸۹ (بررسی رویکرد حل مسئله در پیشگیری وضعی)
- سال انتشار: 1390
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی، دوره: 13، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_POK-13-4_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 350
نویسندگان
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم انتظامی
کارشناس ارشد ریاضی، گرایش نظریه احتمال و مدرس دانشگاه علوم انتظامی
دانشجوی دکتری پیشگیری انتظامی
چکیده
پیشگیری از جرم، مبارزهای هدفمند از طریق تشخیص مسئله و حذف عوامل آن است. یکی از راهبردهای تخصصی پیشگیری وضعی برای علت شناسی و حل مستمر مسایل اجتماعی «حل مسئله» است. حل مسئله فرایندی راهکارمحور، علمی، کاربردی و نظام مند است که به تشخیص مسئله و اجرای راهکارهای پیشگیری از آن می پردازد. مقاله حاضر فرایند حل مسئله و مهارت- ها و کاربردهای آن در پیشگیری وضعی و میزان تسلط کارکنان بخش پیشگیری کلانتری های کرج را در سال ۱۳۸۹ تبیین و تشریح می کند. هدف اصلی مقاله حاضر عبارتند از تبیین و تشریح رویکرد «حل مسئله»، تعیین میزان آشنایی و استفاده علمی کارکنان بخش پیشگیری کلانتری های کرج با رویکرد «حل مسئله». این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری این تحقیق را کارکنان بخش پیشگیری کلانتری های ۳۲ گانه شهر کرج، مجموعا به تعداد ۶۰۰ نفر تشکیل می دهد که تعداد ۱۵۰ نفر از آنان که به نوع مجری طرح های پیشگیرانه بوده اند به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اصلی جمعآوری اطلاعات، پرسشنامه باز می باشد. در این پرسشنامه برحسب مقیاس لیکرت سازماندهی شده و تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفته است. ضریب پایایی پرسشنامه تنظیم شده برحسب فرمول کرونباخ ۷۶۷۳/۰ می باشد که نشانگر آن است که ابزار اندازه گیری از قابلیت اعتماد لازم برخوردار است. با توجه به فرضیات تحقیق و با عنایت به نمونه موجود و آزمون های انجام شده، میزان آشنایی نظری و علمی کارکنان بخش پیشگیری کلانتری های کرج با رویکرد «حل مسئله» اندک است. از سویی میزان استفاده عملی کارکنان بخش پیشگیری کلانتری های کرج از رویکرد «حل مسئله» در حد قابل قبول قرار دارد. نتایج این تحقیق حکایت از آن دارند که امروزه رویکرد علمی «حل مسئله» را می توان یکی از راهبردهای کلان و موفق پیشگیری وضعی برای برطرف سازی دایمی بسیاری از دغدغه های اجتماعی دانست. این رویکرد به این دلیل برای پیشگیری وضعی و فعالیت های راهبردی پلیس اهمیت دارد که دارای گسترهای عظیم در برخورد با وخیم ترین مسایل بوده و بر انتخاب راهکارهای دراز مدت تاکید می ورزد. از سویی عدم آشنایی و آگاهی کارکنان پیشگیری کلانتری های کرج سبب ناکامی یا استفاده ناصحیح آنان از این رویکرد در پیشگیری از جرایم شده است.کلیدواژه ها
پلیس / مسئله / حل مسئله / پیشگیری وضعی از جرماطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.