پیشگیری کیفری از کلاهبرداری اینترنتی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی، دوره: 16، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_POK-16-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 326
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهتاب فرحی

کارشناس ارشد حقوق جزا و جرم شناسی

محمد نسل

دانشیار گروه حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، ایران

چکیده

زمینه و هدف: استفاده از فناوری رایانه و اینترنت در جهت تولید و تبادل اطلاعات موجب افزایش تغییرات اجتماعی و اقتصادی گردیده است؛ اما پیشرفت های مذکور حائز جنبه های خطرناکی نیز هستند که پیدایش جرایم ارتکابی در فضای مجازی بخشی از آن‎ها به شمار می رود. در حال حاضر جرایم رایانه ای با اشکال مختلفی صورت می پذیرد که از آن میان کلاه برداری اینترنتی یکی از مصادیق رایج جرایم مالی رایانه ای محسوب می شود. هدف این پژوهش تعیین راهکارهای موثر پیشگیری کیفری از کلاه برداری اینترنتی و بررسی میزان تاثیر هر یک از راهکارهای ارائه شده است. روش: روش پژوهش تحلیلی-توصیفی و از نوع پیمایشی بوده و از تکنیک پرسش نامه و مصاحبه برای جمع آوری اطلاعات و داده ها استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق کلیه قضات، افسران پلیس پیشگیری و مهندسین رایانه شهر کرج هستند که از میان آن‎ها ۵۰ نفر به صورت تصادفی انتخاب شده اند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss صورت گرفته است. یافته‎ها و نتایج: یافته های تحقیق حاکی از آن است که از بین راهکارهای مورد ارزیابی، افزایش نظم حقوقی در جامعه موثرترین راهکار پیشگیری کیفری از کلاه برداری اینترنتی می باشد و در همین راهکار نیز موثرترین اقدام اطلاع رسانی به وسیله رسانه های گروهی است.

کلیدواژه ها

پیشگیری کیفری, تکنیک های اصلی و فرعی, کلاه برداری اینترنتی, اثربخشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.