فراهم سازی ارزیابی تراز خودتنظیمی زناشویی در جامعه ایرانی: آزمون پایایی، روایی و ساختار عاملی نسخه ایرانی سنجه خودتنظیمی رفتاری برای روابط کارآمد در زوج ها

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه مشاوره و روان درمانی خانواده، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_FCP-7-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 304
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید عیسی نژاد

دکتری مشاوره خانواده، استادیار گروه مشاوره، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه کردستان، کردستان، ایران. o.isanejad@uok.ac.ir Phone: +۹۸۹۱۴۹۱۹۳۶۸۶

الهه علیپور

کارشناس ارشد مشاوره خانواده، گروه مشاوره، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه کردستان، کردستان، ایران

صفورا کلهری

کارشناس ارشد مشاوره خانواده، گروه مشاوره، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه کردستان، کردستان، ایران.

چکیده

زوجینی که از خودتنظیمی ارتباطی استفاده می­نمایند، در سنجش با دیگران روابط شاد و باثبات­تری دارند، چه نقش این مولفه بسیار برجسته تر از مهارت­های ارتباطی دیگر است. هدف پژوهش آزمودن روایی، پایایی و ساختار عاملی سنجه «خودتنظیمی رفتاری برای روابط کارآمد» و بررسی همبستگی آن با کیفیت روابط ­زوجین در نمونه ایرانی بود.جامعه آماری پژوهش همه­ زوجین ساکن شهر سنندج است که فرزند آن ها در سال تحصیلی ۹۴ -۹۵ در مدارس مقطع دبستان مشغول به تحصیل بودند. با به کار بردن روش نمونه­گیری خوشه­ای تصادفی ۸۳۲ نفر (۴۱۶ زوج) از میان والدینی که حاضر به همکاری شدند انتخاب شد. نخست سنجه به زبان فارسی برگردانده شد، برای به دست آوردن تصویر دقیق یک بررسی راهنما روی ۴۰ زوج از جامعه پژوهش اجرا شد. در این بررسی تراز آلفای کرونباخ دو عامل سنجه (خود نظم­بخشی ارتباطی و تکاپوی ارتباطی) به­ترتیب ۷۰/۰ و ۷۱/۰ به­دست­آمد. در گام­های گردآوری داده­ها ابزارهای سنجه خودتنظیمی رفتاری برای روابط کارآمد، سنجه سازش یافتگی زوجی لاک والاس، آزمون اصلاح شده سازش یافتگی زناشویی و پرسشنامه سبک­های عاطفی هافمن به­کار گرفته­شد. با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مدل دوعاملی (خودتنظیمی ارتباطی و تکاپوی ارتباطی) سنجه همانند با ساختار عاملی پیشنهادشده از سوی سازندگان آزمون، تایید شد. تراز همسانی­درونی به­دست­آمده از عامل خودتنظیمی ارتباطی و عامل تکاپوی ارتباطی با روش آلفای­کرونباخ، گاتمن و دونیمه­سازی اسپیرمن-براون نشانگر بسندگی آن برای سطوح عامل­های یک سنجه بود. برای بررسی بارهای عاملی به تفکیک دو جنس و بررسی ارتباط ابعاد خودتنظیمی ارتباطی میان زوجین مدل ساختاری به کار گرفته شد. برآیندها نشان داد که همبستگی مثبت و معنی­دار میان ابعاد خودتنظیمی رفتاری با ابعاد کیفیت ارتباط و سازش یافتگی زوجی وجود دارد (p< ۰/۰۱). برآیندهای پژوهش پایستگی ساختار عاملی و روایی و پایایی سنجه را برای ارزیابی خودتنظیمی زناشویی در زوجین ایرانی نشان می­دهد.

کلیدواژه ها

پایایی, روایی, خودتنظیمی, زناشویی, رفتاری, روابط

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.