ساخت نسخه ایرانی سنجه مهارگری زناشویی و آشکار ساختن ویژگی های روان سنجی آن

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دوفصلنامه مشاوره و روان درمانی خانواده، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_FCP-8-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 252
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمزه امینی

کارشناس ارشد مشاوره خانواده، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

سید علی کیمیایی

دانشیار مشاوره، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

محمد جواد اصغری ابراهیم آباد

استادیار روانشناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

مهارگری می تواند تاثیری شایان در رابطه ناسازگار خانواده ها مخصوصا روابط زناشویی داشته باشد. این پژوهش با هدف شناسایی روش های مهارگری در روابط زناشویی و ساخت سنجه مهارگری زناشویی، تعیین روایی و پایایی آن در زوج های ایرانی انجام گرفت. پژوهش حاضر از دید هدف، پژوهشی ­توسعه ای و از دید شیوه اجرا توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش همه افراد متاهل شهر مشهد در سال­۱۳۹۶­را شامل می شد که با به کارگیری روش نمونه گیری ­در دسترس انتخاب شدند. تعداد ۳۱۰ نفر (۱۵۵F= و ۱۵۵M=) به سنجه ۵۲ سوالی مهارگری زناشویی پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده ها از روایی صوری و محتوایی، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی­، همسانی درونی و روایی ملاکی استفاده گردید. داده ها با استفاده از دو نرم افزار­Spss-۲۱ و Amos-۲۴ مورد تحلیل قرار گرفت. با انجام تحلیل عاملی اکتشافی و با استفاده از چرخش واریماکس پنج عامل شناسایی شد که مقدار ویژه هر عامل بالاتر از یک بود. از ۳۷­ گویه باقی مانده، برای تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. مدل ساختاری مهارگری زناشویی با ۲۱ گویه پس از اعمال پیش فرض های تحلیل عاملی تاییدی و اصلاح مدل با پنج عامل مهارگری­ هیجانی، مهارگری از طریق بی توجهی، مهارگری از طریق خشونت کلامی، مهارگری از طریق انزوا و مهارگری از طریق پنهان کاری تائید شد. همچنین روایی همگرای این سنجه با خرده سنجه سلطه-اطاعت شانزده ­عاملی ­کتل رابطه مثبت معنی دار۰٫۲۴ به دست آمد (۰٫۰۰۱p< ). ۰٫۹۳۳=α و مقدار ضریب اسپیرمن-براون و گاتمن به ترتیب ۰٫۸۹۴ و ۰٫۸۸۶ است که نشان می دهد سنجه نهایی دارای روایی همگرا و واگرا است و از پایایی برخوردار است. نتیجه، سنجه مهارگری ­زناشویی با پنج عامل پایا و روا برای زوج های ایرانی و پژوهش های حوزه خانواده و زناشویی در جامعه ایرانی است.

کلیدواژه ها

مهارگری, روابط زناشویی, ویژگی های روان سنجی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.