توسعه و کاربرد شاخص های محصول و وضعیت مزرعه با استفاده از سری زمانی تصاویر ماهواره ای Sentinel-۲
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: نشریه سنجش از دور و GIS ایران، دوره: 10، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_GIS-10-3_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 382
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور و GIS، دانشگاه شهید بهشتی
استادیار مرکز مطالعات سنجش از دور و GIS، دانشگاه شهید بهشتی
استاد گروه GIS، دانشکده نقشه برداری (ژئودزی و ژئوماتیک)، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
مرکز تحقیقات فضایی، پژوهشگاه فضایی ایران
استادیار، پژوهشگاه فضایی ایران
چکیده
یکی از اهداف مهم در کشاورزی پایدار، حفظ اکوسیستم های سالم با تاکید بر مدیریت منابع زمینی، آبی و طبیعی به منظور تحقق امنیت غذایی در سطوح محلی تا جهانی است. داده های سری زمانی سنجش از دور به عنوان منبعی وسیع و ارزشمند از اطلاعات طیفی و زمانی، توانسته محققان را در پیشبرد اهداف مدیریت مزرعه کمک کند. مدیریت مزرعه همیشه با چالش هایی همراه بوده و عدم دسترسی به اطلاعات کمی و کیفی محصولات زراعی از مشکلات این حوزه به شمار می رود. هدف از این تحقیق، توسعه و کاربرد شاخص های وضعیت محصول و مزرعه با استفاده از داده های سری زمانی NDVI ماهواره Sentinel-۲)) و نقشه نوع محصول مزارع شرکت کشت و صنعت مغان در سال ۱۳۹۶-۱۳۹۵ و شرکت کشت و صنعت شهید رجایی دزفول در سال ۱۳۹۶-۱۳۹۷ است تا به وسیله آن، مناطقی که توسط عواملی همچون بیماری، هجوم آفات و علف های هرز و همچنین مشکلات خاک و عدم توزیع نامناسب آب آبیاری در مزرعه، دچار تغییر فنولوژیکی در طول زمان شده اند، شناسایی شوند. برای این منظور، داده های سری زمانی شاخص NDVI برای ۴ نوع محصول (گندم، ذرت، یونجه و چغندرقند) و در مزارع مختلف محاسبه شد و برای نشان دادن وضعیت مزرعه و محصول در هر مزرعه و مزارع نسبت به هم، دو شاخص وضعیت مزرعه و محصول توسعه داده شد. ارزیابی نتایج این شاخص ها با مشاهدات زمینی، حاکی از آن است که محصول یونجه در کشت و صنعت مغان و گندم در کشت و صنعت شهید رجایی دزفول به ترتیب ۸۸/۸۸ و ۱۱/۹۴ درصد، بالاترین دقت (صحت کلی) را در بین محصولات منطقه داشتند.کلیدواژه ها
سری زمانیNDVI, شاخص وضعیت مزرعه, شاخص محصول, مدیریت مزرعه, Sentinel-۲اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.