ارزیابی نقادانه کارآزمایی های بالینی منتشر شده در زمینه تاثیر طب مکمل و جایگزین بر میزان بارداری در زنان نابارور

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 24، شماره: 0
  • کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-24-0_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرنگیس شریفی

دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت باروری، مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

مریم کبیریان

دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت باروری، مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

رباب لطیف نژاد رودسری

استاد گروه مامایی، مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران. استاد گروه مامایی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران.

چکیده

مقدمه: کارآزمایی­های بالینی در پزشکی مبتنی بر شواهد حائز اهمیت هستند و تصمیمات درمان بر اساس نتایج این مطالعات اتخاذ می­گردند. به دلیل فراوانی این نوع پژوهش ها در بحث طب مکمل و تاثیر آن بر ناباروری، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی نقادانه کارآزمایی­های بالینی در زمینه تاثیر طب مکمل و جایگزین بر میزان بارداری در زنان نابارور انجام شد. روش کار: در این مرور نقادانه متون، جستجو در پایگاه های الکترونیکی Magiran، SID،Scopus ، PubMed، Embase و Web of Science بدون محدویت زمانی تا اواخر آبان ۱۳۹۹ با کلمات کلیدی طب مکمل، جایگزین و ناباروری انجام گردید. معیارهای ورود به مطالعه، کارآزمایی­های بالینی منتشر شده به زبان فارسی یا انگلیسی مربوط به مصرف طب مکمل و جایگزین در زنان نابارور و معیارهای خروج شامل: عدم دسترسی به متن کامل انگلیسی مقاله و عدم رعایت اصول انجام کارآزمایی کنترل شده تصادفی بود. در ارزیابی مقالات از چک لیست کانسورت ۲۰۱۷ برای درمان­های غیردارویی استفاده گردید. محدوده امتیازدهی مقالات ۴۴-۰ بود. یافته ها: از ۲۵ مقاله مورد بررسی، میزان انطباق کلی کیفیت گزارش مقالات با ابزار کانسورت حدود ۵۰% برآورد شد. بیشترین نقص در قسمت عنوان و چکیده (۷۲۶/۰±۸۸/۰) و بحث (۸۹۸/۰± ۱۶/۱) مشاهده شد. میانگین کلی نمرات مقالات ۱۷۶/۶±۶۸/۲۲ با حداقل نمره  ۹ و حداکثر ۳۳ بود. نتیجه گیری: کیفیت مقالات بررسی شده در مطالعه حاضر در حد متوسط بود. کارآزمایی­های بالینی بایستی بر اساس اصول استاندارد انجام و گزارش شوند و قبل از انتشار با ابزارهای مرتبط بررسی نقادانه گردند. آموزش پژوهشگران در جهت ارتقاء کیفیت مقالات کمک کننده است. کلمات کلیدی: ارزیابی نقادانه، بارداری، طب مکمل و جایگزین، کارآزمایی­های کنترل شده تصادفی، ناباروری

کلیدواژه ها

ارزیابی نقادانه, بارداری, طب مکمل و جایگزین, کارآزمایی­های کنترل شده تصادفی, ناباروری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.