شیوع و پیامدهای مرتبط با خشونت جنسی در زنان حوالی منوپوز و بعد از آن: یک مطالعه مرور سیستماتیک
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: مجله زنان، مامایی و نازایی ایران، دوره: 24، شماره: 0
- کد COI اختصاصی: JR_IJOGI-24-0_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 237
نویسندگان
دکترای بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران.
استادیار گروه مامایی، مرکز تحقیقات سلامت مادر و کودک، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
استادیار گروه مامایی، دانشکده علوم پزشکی، واحد قم، دانشگاه آزاد اسلامی، قم، ایران.
استادیار گروه مامایی، مرکز تحقیقات سلامت مادر و کودک، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
چکیده
مقدمه: خشونت جنسی می تواند در هر لحظه از زندگی زنان اتفاق بیفتد و صدمات جسمی، روانی و عاطفی زیادی را به آنها وارد نماید. خشونت جنسی زنان حوالی منوپوز پیامدهای نامطلوب تری را برای زنان میانسال، خانواده آنها و جامعه به دنبال دارد. مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی شیوع و پیامدهای مرتبط با خشونت جنسی در زنان حوالی منوپوز و بعد از آن انجام شد. روش کار: در این مطالعه مروری سیستماتیک، جهت یافتن مقالات مرتبط بانک های اطلاعاتی معتبر علمی نظیر PubMed، Scopus، Web of Science، ProQuest، SID و Magiran با استفاده از کلمات کلیدی مرتبط جستجو انجام شد. تمام مقالات فارسی و انگلیسی از تاریخ ۳۱ ژانویه ۲۰۱۰ تا ۳۱ ژانویه ۲۰۲۰ که خشونت جنسی را در زنان حوالی منوپوز بررسی کرده بودند؛ وارد مطالعه شدند. تمام مطالعات مشاهده ای، از جمله مطالعات توصیفی، توصیفی- تحلیلی، موردی- شاهدی و هم گروهی در این مطالعه قرار گرفتند. ارزیابی مقالات بر اساس معیار استروب صورت گرفت. مقالاتی که از کیفیت خوبی برخوردار بودند، وارد مطالعه شدند. یافته ها: در این مطالعه ۴۸۵ مقاله مورد بررسی قرار گرفت که ۷ مقاله شرایط ورود به مطالعه را داشتند. نتایج این مطالعه نشان داد که میزان شیوع خشونت جنسی در زنان نژادهای مختلف، متغیر بود و با تحصیلات، وضعیت اقتصادی، مصرف سیگار و الکل در ارتباط بود. در زنان حوالی منوپوز دچار خشونت جنسی، خطر پرفشاری خون، بالا بودن نورواندوکرین ها و سیتوکین های پیش التهابی وجود داشت. به علاوه افزایش علائم منوپوز مانند مشکلات ادراری، اختلالات خواب، علائم افسردگی و اضطراب، مشکلات واژینال و اختلال عملکرد جنسی با خشونت جنسی ارتباط داشت. نتیجه گیری: خشونت جنسی پیامدهای فیزیکی و روانی زیانباری را برای زنان میانسال به دنبال دارد. بنابراین، نتایج این تحقیق می تواند راهنمایی برای برنامهریزان سلامت باشد تا با ارائه برنامههای مشاورهای لازم، بتوانند به کاهش این معضل بهداشتی- اجتماعی و رفع مشکلات ناشی از آن به زنان میانسال کمک کنند.کلیدواژه ها
خشونت جنسی, زنان حوالی یائسگی, مرور سیستماتیکاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.