هستی شناسی ریتم در نقاشی نزد دلوز با تاکید بر زیباشناسی
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: دوفصلنامه شناخت، دوره: 8، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_KJSB-8-1_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 207
نویسندگان
دانشجوی دکتری پژوهش هنر، دانشگاه الزهرا
دانشیار گروه پژوهش هنر، دانشگاه الزهرا
چکیده
دلوز با توسل به «ریتم» دو شق زیباشناسی را گرد هم می آورد. فرض مقاله حاضر این است که زیباشناسی دلوز می تواند شکل گیری شرط تجربه زیباشناختی را در خود آن تجربه و نیز شرط ترکیب بندی زیباشناختی را در خود سطح ترکیب بندی با توسل به ریتم توضیح دهد. پرسش اصلی، چگونگی رفع شکاف دوگانه رایج زیباشناسی است. این پرسش در سه بخش، با توضیح شکل گیری شرط تجربه در خود آن تجربه، شرط تجربه زیباشناختی در خود تجربه زیباشناختی و شکل گیری نمودار در سطح ترکیب بندی زیباشناختی پاسخ داده می شود. این شروط واقعی خود پیدا نیستند، اما شرط ظهور و پیدایی هستند و به نوعی ریتم در هر سه بخش بر اساس آنها شکل می گیرد. این شروط که از آشوب، ناهماهنگی و عدم تعین پدیدار می شوند، «نسبت های تعین بخش» اند و ماحصل آنها در هر بخش ریتم است. با توجه به این توضیح، به جای تعینات سوبژکتیو و ابژکتیو، تمرکز دلوز بر نسبت ها، روابط، اتصال ها و در نتیجه «ترکیب یا تالیف»، « ترکیب بندی»، «سنتز» و «ریتم» است. ریتم حاصل از یک نسبت تعین بخش است؛ نسبتی که از وقفه در یک سیلان ایجاد می شود. در نتیجه شرط ایجاد نسبت ها و متعاقبا ریتم های تازه چه در یک نسبت هستی شناختی و زیباشناختی و چه در سطح ترکیب بندی، به طور کلی «بنیاد» است که امور نامتعین و متفاوت را در ارتباط با هم قرار می دهد. از آنجا که تفاوت دو ساحت یا شکاف مرسوم زیباشناسی، نزد دلوز به تفاوت درجه ای تبدیل می شود، در نتیجه ریتم حاصل از تنظیم شدگی درجه های متفاوت است.کلیدواژه ها
ریتم, زیباشناسی, تجربه زیباشناختی, نمودار, بنیاداطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.