اثر ۸ هفته تمرین تناوبی پرشدت (HIIT) بر ترکیب بدن، نیمرخ چربی و حساسیت به انسولین در مردان جوان دارای اضافه وزن

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه فیزیولوژی ورزشی و فعالیت بدنی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_OEPPA-9-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 186
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یاسر کاظم زاده

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر، تهران، ایران

عبدالعلی بنایی فر

گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، تهران، ایران

حسین شیروانی

گروه تربیت بدنی وعلوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرری، تهران، ایران

علی قرائت

گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی، تهران، ایران

چکیده

تمرینات تناوبی پرشدت، روشی تمرینی است که با توجه به زمان کوتاه و حجم کم، در سالهای اخیر به عنوان تمرین با آثاری به مراتب موثرتر از تمرینات سنتی هوازی معرفی شده است. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر ۸ هفته تمرین تناوبی پر شدت بر ترکیب بدن و برخی شاخص های مرتبط با بیماری های متابولیک در مردان جوان دارای اضافه وزن بود. به این منظور ۳۰ مرد جوان با دامنه سنی ۱۹ تا ۲۶ سال و شاخص توده بدن ۲۵ تا ۲۹ کیلوگرم بر متر مربع، به صورت تصادفی در دوگروه تجربی و کنترل (۱۵N=) قرار گرفتند. گروه تجربی به مدت ۸ هفته و هر هفته ۳ جلسه به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه به تمرین تناوبی با شدت ۹۵-۱۰۰% بیشینه توان پرداختند و گروه تجربی به زندگی عادی خود پرداخت. نمونه های خون و اندازه گیری های ترکیب بدن قبل و بعد از ۸ هفته تمرین از دو گروه  به عمل آمد. آزمون t مستقل نشان داد حساسیت به انسولین در گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی دار یافته است (۰۵/۰> p). میزان تریگلیسیرید خون نیز در گروه تجربی کاهش معنی داری را نشان داد (۰۵/۰> p). سایر متغیرهای اندازه گیری شده شامل لیپوپروتئین های سبک و سنگین، کلسترول تام، درصد چربی بدن و شاخص توده بدن در گروه های تحقیق تفاوت معنی داری با هم نداشت. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که انجام تمرینات تناوبی پرشدت به عنوان یک روش تمرینی، به بهبود حساسیت این سلولها به انسولین منجر می شود. 

کلیدواژه ها

تمرین تناوبی پرشدت, لیپوپروتئین, ترکیب بدن, حساسیت به انسولین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.