پایش و پیشبینی خشکسالی هواشناسی استان کهگیلویه و بویر احمد با استفاده از شاخص SPI و شبکه های عصبی مصنوعی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: ششمین کنفرانس بین المللی تحقیقات بین رشته ای در عمران، معماری و مدیریت شهری قرن ۲۱
  • کد COI اختصاصی: ENGGCONF06_076
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 237
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هما رزمخواه

گروه مهندسی آب، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران

اسحاق رستمی

گروه مهندسی آب، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران

چکیده

پایش و پیشبینی خشکسالی به ویژه خشکسالی هواشناسی که اساس همه خشکسالی ها میباشد، دارای اهمیت زیادی در مدیریت و برنامه ریزی منابع آب است. استان کهگیلویه و بویر احمد در جنوب غربی ایران واقع است. با توجه به وجود سرشاخه های سه رودخانه مهم کشور همچون کارون، مارون و زهره در این استان، بررسی خشکسالی در این منطقه امری ضروری به نظر میرسد. در دو ده ه اخیر، استفاده از مدل های هوشمند در پیشبینی متغیر های هیدرولوژیکی و اقلیمی مورد توجه محققان واقع شده است که از آن جمله می توان به شبکه های عصبی مصنوعی اشاره نمود. در این تحقیق به منظور بررسی خشکسالی هواشناختی ابتدا با استفاده از شاخص SPI اقدام به محاسبه شاخصهای یک، سه، شش، نه، دوازده، بیست و چهار و چهل و هشت ماهه خشکسالی استان پرداخته شد و پس از آن با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی کلیه تاخیرهای ممکن شاخص SPI به عنوان ورودی شبکه در نظر گرفته شد و SPI با ساختارهای مختلف شبکه عصبی مصنوعی پیشبینی و با استفاده از دو شاخص RMSE و R۲ مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج در بخش پیشبینی خشکسالی های کوتاه مدت حاکی از این بود که تعداد ورودی های بیشتر در دقت نتایج موثر میباشد و در خشکسالیهای بلند مدت تعداد ورودیهای کمتر نتایج بهتری تولید کرد. در بخش پایش نیز نتایج دال بر وجود خشکسالیهای ممتد و گاهی طولانی مدت خشکسالی میباشد که اعلام هشداری برای ذیالنفعان رودخانه های کارون، مارون و زهره میباشد.

کلیدواژه ها

شبکه های عصبی مصنوعی، شاخص خشکسالی استاندارد بارش .SPI

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.