بررسی جهتداری علوم تجربی از منظر برخی اندیشمندان معاصر

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه روش شناسی علوم انسانی، دوره: 19، شماره: 77
  • کد COI اختصاصی: JR_MTOD-19-77_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 161
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد تقی سبحانی

.

حسین سعدآبادی

.

چکیده

چکیدهرا میتوان از مهمترین مبانی معرفت شناسانه در راستای قبول و یا رد مساله « جهتداری علم » مسالهدانست و از همین رو موضوعی پر اهمیت به شمار میرود. « علم دینی »در نوشتار پیش رو، مساله مذکور از نگاه سه اندیشمند معاصر؛ یعنی آیت الله جوادی آملی، دکتر سروش وحجت الاسلام و المسلمین میرباقری مورد بررسی قرار گرفته است و سعی شده تا با تکیه بر مبانی وتصریحات هر یک، نظر ایشان در مساله جهتداری تبیین شود.برخی از اندیشمندان مذکور، مبانیای دارند که در نگاه اول با موضوع جهتداری علم سازگار نیست؛ ازجمله استاد جوادی آملی و دکتر سروش قائل به واقع نمایی علم هستند و فهم نسبی را رد میکنند، برخلاف آقای میرباقری که تعریف مشهور از علم را نقد و سخن از حضور فاعلی در فرایند فهم به میانآوردهاند و به نوعی قائل به نسبیت فهم هستند. در ترابط فهم و اختیار نیز استاد جوادی و دکتر سروشفهم را غیر اختیاری میدانند و در مقابل، حجت الاسلام میرباقری معتقد است فهم بدون اختیار شکلنمیگیرد.از این گذشته ظاهرا سایر مبانی این سه شخصیت، بر موضوع جهتداری علوم تجربی موجود صحهگذاشته و آن را تایید میکند. از جمله همگی قائل به تاثیر فلسفه در این علوم هستند. همچنین هر سه،فرضیهها و نظریهها را در علم موثر دانسته و از نقش شخصیت عالم و محیط پیرامون او در علم سخنگفتهاند.

کلیدواژه ها

جوادی آملی, میر باقری, سروش, علم, علم دینی, جهتدا ری علم, علوم تجربی, امور پیشینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.