بررسی آنومالی های حرارتی و رطوبتی بین زمان حال و پلیئستوسن و بازسازی شرایط اقلیمی با استفاده از شواهد ژئومورفیک (مورد مطالعه: حوضه خضرآباد-یزد)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 47، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-47-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 200
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد شریفی

استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه یزد

زهرا فرح بخش

کارشناس ارشد ژئومورفولوژی، دانشگاه یزد

چکیده

حوضه خضرآباد در فاصله ۳۰ کیلومتری جنوب غربی شهر یزد واقع شده است. در این حوضه، ژئوفرم هایی وجود دارد که به احتمال در دوره اقلیمی متفاوتی نسبت به زمان حال به وجود آمده است که با تحلیل آنها، برای بازسازی اقلیم گذشته تلاش شده است. برای بررسی وضعیت اقلیمی گذشته، در این پژوهش از نقشه های توپوگرافی، عکس های هوایی، تصاویر ماهواره ای، پژوهش های میدانی، سامانه GPS و داده های اقلیمی ایستگاه های هواشناسی استفاده شد. برحسب همبستگی بین ارتفاع و متوسط دمای سالانه و ارتفاع و مقدار بارش سالانه، گرادیان حرارتی و رطوبتی محاسبه شد. یافته های پژوهش نشان می دهد خط برف مرز دایمی با روش های رایت و پورتر، در ارتفاع ۲۱۰۰ تا ۲۲۰۰ متر واقع می شده است. باتوجه به این خط و افت آهنگ دما به مقدار ۶۵/۰ و ۸/۰ درجه به ازای هر ۱۰۰ متر ارتفاع، مقدار تفاوت دمای کنونی با گذشته، به ترتیب معادل ۹۲/۱۲ و ۴/۱۳ درجه سانتی گراد محاسبه شد. نتایج نشان داد که مقدار بارش سالانه در زمان گذشته ۵۲/۱۷۶ میلی متر نسبت به میانگین امروزی بیشتر بوده است. به علاوه، خط تعادل آب و یخ معادل ۸/۴ درجه، در ارتفاع ۱۵۶۰متری واقع شده است.

کلیدواژه ها

برف مرز, پلیئستوسن, تغییرات اقلیمی, حوضه خضرآباد, داده های ژئومورفیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.