بررسی ارتباط الگوپذیری تغییرات زمانی دما و بیماری سالک در استان اصفهان

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 48، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-48-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 160
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید جاوری

استادیار اقلیم شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه پیام نور تهران، ایران

کیانا شیرانی

استادیار بیماری های عفونی، مرکز تحقیقات نقص ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران

زهرا کریمی

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه پیام نور اصفهان

چکیده

هدف از این مطالعه بررسی ارتباط الگوهای زمانی (روند و فصلی) دما و بیماری سالک در استان اصفهان است. در این پژوهش از دادههای ماهانه، فصلی، و سالانه دما در دوره ۳۵ ساله (۱۹۷۹ ۲۰۱۴) در سیزده ایستگاه سینوپتیک و دادههای ماهانه، فصلی، و سالانه بیماری سالک در دوره ده ساله (۲۰۰۵ ۲۰۱۴) در سیزده کانون در سطح استان استفاده شده است. روش تحقیق مبتنی بر تحلیلهای آماری چندمتغیره و مدلهای سری زمانی روند و فصلی است. با توجه به روشها و مدلهای کاربردی بر روی دادهها، دما دارای روند غیرنقطهای معنیدار با الگوهای متفاوتی بوده است و به طریقی سری دمای ایستگاههای انتخابی از الگوهای روند پیروی میکنند (شهرضا و کاشان با روند کاهشی و بقیه ایستگاهها با روند افزایشی)؛ در حالی که تغییرات بیماری سالک بهجز در سه کانون (خور و بیابانک، کاشان، و شهرضا با روند افزایشی و بقیه کانونها بدون روند) فاقد الگوی روند بوده است. از طرفی، روندهای نقطهای دما و بیماری سالک الگوی مشابهی را نشان میدهند. همچنین، تغییرات دما و بیماری سالک در سطح استان تابع الگوهای فصلی سری زمانی بوده است. نتایج پژوهش نشان میدهد دما و بیماری تابع الگوی فصلی اند با این تفاوت که بیشترین (کمترین) موارد بیماری در فصل پاییز (بهار) با یک تاخیر زمانی فصلی نسبت به بیشترین (کمترین) دما در فصل تابستان (زمستان) اتفاق میافتد.

کلیدواژه ها

الگوهای روند, الگوهای فصلی, تغییرات زمانی, دما و بیماری سالک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.