امکان سنجی نواحی مستعد توسعه اکوتوریسم در شهرستان تالش با بهره گیری از GIS

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 46، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-46-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 321
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید خدائیان

استادیار، ژئومورفولوژی، دانشگاه شهید بهشتی

نازنین فکری زاد

کارشناسی ارشد، مدیریت جهانگردی، دانشگاه سمنان

بهروز ارسطو

پژوهشگر سنجش از دور و GIS، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان

چکیده

به منظور اجتناب از پیامدهای نامطلوب گردشگری، توسعه آن باید اندیشیده شده باشد. یکی از اولین اقدام ها جهت حصول به این مهم، شناسایی مکان های مناسب برای توسعه گردشگری و برنامه ریزی زمین است که در نهایت به الگوی بهینه توسعه مقصد گردشگری منجر می شود. شهرستان تالش به دلیل برخورداری از جاذبه های کم نظیر طبیعی، از منظر اکوتوریسم دارای پتانسیل های بسیار مناسبی است؛ اما، متاسفانه عدم مدیریت صحیح گردشگری و توسعه ناپایدار آن، با روندی فزاینده منجر به نابودی این منابع منحصر به فرد شده است. لذا، در این پژوهش با هدف شناسایی پهنه های مستعد توسعه اکوتوریسم بر آن شدیم تا ضمن شناسایی بهترین مکان ها، راهکارهایی جهت توسعه پایدار اکوتوریسم در شهرستان تالش ارائه دهیم. بدین منظور با بهره گیری از ابزار GIS و با استفاده از مدل اکولوژیکی اکوتوریسم برای ایران، پهنه های مستعد توسعه اکوتوریسم شناسایی شد. یافته ها حاکی از آن است که ۴۰۶ کیلومترمربع از پهنه های شهرستان مناسب برای اکوتوریسم متمرکز و ۱۵۴۱ کیلومترمربع، مناسب برای توسعه اکوتوریسم گسترده است. همچنین، بخش مرکزی از بیشترین توان برای توسعه اکوتوریسم متمرکز و گسترده برخوردار است.

کلیدواژه ها

اکوتوریسم, امکان سنجی, توسعه پایدار گردشگری, شهرستان تالش, GIS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.