بررسی رابطه سختی سنگ و تولید واریزه به روش سلبی اصلاح شده (مطالعه موردی: ماسه سنگ آغاجاری)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 49، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-49-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 208
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیرین محمدخان

استادیار دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

امیر احمدی

دانشجوی دکتری دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

چکیده

در این پژوهش، با توجه به اهمیت لندفرم های واریزه ای، به وسیله روش سلبی، به برآورد مقدار سختی سنگها در سازند آغاجاری و رابطه آن با تولید واریزه پرداخته شد. در روش سلبی شش پارامتر سختی چکش اشمیت، جهت درزه نسبت به شیب دامنه، درجه هوازدگی، عرض، فاصله، و پیوستگی درزه در مقاومت سنگ دخیل است و هر پارامتر به پنج دسته تقسیم می شود: بسیار نامقاوم، نامقاوم، مقاومت میانه، مقاوم، و بسیار مقاوم. در روش بومی سازی شده، فاکتور تخلخل نیز اضافه شد. نمونه ها از چهار خط نمونه برداری (هر خط شامل هشت نمونه A تا H است) شد؛ در مجموع، ۳۲ نمونه برداشت شد. در این پژوهش، از چکش اشمیت مدل N و استاندارد ISRM استفاده شد. برای ترسیم لندفرمهای واریزهای از نقشه ۲۵۰۰۰/۱ و نرم افزار Arc GIS و Surfer استفاده شد. نتایج این پژوهش حاکی است از رابطه قوی و مستقیم بین واریزههای سنگی با پارامترهای سختی چکش اشمیت، هوازدگی، و پیوستگی درزه و رابطه متوسط با پیوستگی درزه و تخلخل و رابطه ضعیف با فاصله درزهها و فقدان رابطه با پهنای درزهها. لایه A (قدیمی ترین لایه) دارای کمترین مقاومت و سختی در سازند آغاجاری است.

کلیدواژه ها

چکش اشمیت, روش سلبی, سختی سنگ, ماسه سنگ آغاجاری, واریزه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.