تناسب‎سنجی اراضی به‎منظور احداث مزارع فتوولتائیک به‎کمک تلفیق سیستم‎های جمع ساده وزنی و استنتاج فازی در ایران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 45، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-45-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 309
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسنعلی فرجی سبکبار

دانشیار جغرافیا و برنامه‎ریزی روستایی، دانشگاه تهران

هادی پاک طینت

کارشناس ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشگاه تهران

اشکان رحیمی کیان

دانشیار مهندسی برق، دانشگاه تهران

غدیر عشورنژاد

کارشناس ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشگاه تهران

چکیده

انرژی خورشیدی یکی از منابع انرژی تجدید­پذیر است که با توجه به موقعیت جغرافیایی ایران، می­تواند به خوبی مورد استفاده قرار گیرد. این پژوهش مطالعه جامعی را در زمینه شناسایی مناطق مستعد و با پتانسیل بالا برای احداث نیروگاه­های فتوولتائیک در ایران ارائه داده است. برای انجام پژوهش، در گام نخست پس از تعیین محدوده مورد بررسی، معیارهای موثر در پتانسیل‎سنجی به‎کمک مطالعات پیشین و روش دلفی استخراج شد. در گام بعد، از روش دیمتل برای پیاده­سازی ساختار شبکه و از مدل فرایند تحلیل شبکه­ای نیز، برای وزن‎دهی معیارها استفاده شد. در ادامه، روش فرا­ابتکاری SAW-FIS برای تلفیق نتایج به‎کار گرفته شد و با دقت حدود ۸۴ درصد، پتانسیل کلیه خشکی­های ایران برای احداث مزارع فتوولتائیک مورد شناسایی قرار گرفت. نتایج حاصل از مطالعه نشان داد، ایران دارای پتانسیل فوق‎العاده بالایی برای بهره­گیری از تکنولوژی فتوولتائیک است؛ به‎گونه­ای که ۳۱ درصد از خشکی­های ایران در سه کلاس عالی، بسیار خوب و خوب قرار گرفتند و مناطق استقراریافته در کلاس یک یا کلاس خیلی ضعیف، کمتر از یک درصد خشکی­های ایران را شامل می­شوند. نتایج همچنین نشان داد سه استان یزد، کرمان، خراسان جنوبی، به‎ترتیب دارای بهترین پتانسیل برای احداث نیروگاه‎های فتوولتائیک هستند. 

کلیدواژه ها

روش جمع ساده وزنی, سیستم استنتاج فازی, سیستم اطلاعات جغرافیایی, مزارع فتوولتائیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.