بررسی پدیده جزیره حرارتی و اثر آن بر تغییرپذیری روز به روز دمای تابستان شهر بابل

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های جغرافیای طبیعی، دوره: 49، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHGR-49-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یدالله یوسفی

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه مازندران

فاطمه کاردل

استادیار گروه زیست دریا، دانشکده علوم دریایی و اقیانوسی، دانشگاه مازندران

همت اله رورده

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه مازندران

مولود محتسبی خلعتبری

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته آب و هوای شهری، دانشگاه مازندران

چکیده

تراکم جمعیت در شهرها سبب افزایش دمای ناحیه مرکزی میشود. هدف از این مطالعه بررسی اختلاف دمایی ناشی از جزیره حرارتی و اثر آن در تغییرپذیری دمای شهر بابل است. از سه دستگاه دیتالاگر ثبتکننده داده در محیطهای بافت متراکم شهری، حومه، و فضای سبز شهری استفاده شد. تغییرپذیری دما و رطوبت نسبی به مدت هشتاد روز (۱۵ تیر تا ۳۱ شهریور ۱۳۹۴) با گام یکساعته بررسی شد. اختلاف دمای میانگین ایستگاه شهری با حومه ۱ و با فضای سبز ۸/۱ درجه بوده است. کمترین میانگین رطوبت در محیط شهری (۶۷ درصد) و بیشترین در فضای سبز (۷۷ درصد) مشاهده شد. اختلاف روزبهروز دمای میانگین (DTD(tmean)) و روز به روز دمای بیشینه ((DTD(tmax) شهر از حومه و فضای سبز بیشتر است، اما اختلاف روزبهروز دمای کمینه ((DTD(tmin) در شهر کمتر از دو محیط دیگر است. تفاوت تغییرپذیری دمای بیشینه و کمینه (DTD∆) شهر از دو منطقه دیگر بیشتر بوده و در فضای سبز تقریبا صفر است. این میزانها بیانگر تغییرپذیری بیشتر دمای شهر است. نتایج نشان میدهد جزیره حرارتی ایجادشده در بابل در تغییرپذیری روزبهروز دمای آن موثر است. در شهرهای متوسط میتوان اثر جزیره حرارتی بر دما و رطوبت را دید و فضای سبز در کاهش دمای بابل نقش مهمی دارد.

کلیدواژه ها

بابل, بافت شهری, تغییرپذیری روزبهروز دما, جزیره حرارتی, رطوبت نسبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.