ارائه روش شناسی هرمنوتیکی برای الگوسازی در روان درمانی و مشاوره

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات روان شناسی بالینی، دوره: 3، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_CPS-3-9_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 236
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رزگار محمدی

کارشناس هسته مشاوره آموزش و پرورش شهرستان سرو آباد

به رزان حسینی

کارشناس هسته مشاوره آموزش و پرورش شهرستان سرو آباد

یوسف کریمی

. مشاور آموزش و پرورش شهرستان شهریار، . مشاور آموزش و پرورش شهرستان شهریار، yukarimi@yahoo.com

حسین احمد دوست

کارشناس مشاوره مرکز مددکاری ساعی شهرستان املش

چکیده

هرمنوتیک خوانش و نظریه فهم گفتمان­ها در ارتباط با تفسیر متن است. به عبارتی دیگر هرمنوتیک هنر فهم گفتمان­هایی همچون زبان، متون و توضیح معنای این گفتمان هاست. هدف از این پژوهش تدوین مدلی روش شناختی برای تحقیقات حوزه علوم انسانی و به ویژه حوزه مشاوره و روان درمانی است که مدلی هرمنوتیکی را برای الگوسازی درمانی بر اساس سنت و منابع بومی فراهم نماید. این پژوهش در حوزه تحقیقات کیفی تلاش می­کند تا بر اساس نظریه هرمنوتیک و به خصوص آرای گادامر و هایدگر، روش شناسی نوینی را برای الگوسازی فراهم نماید. پژوهش بر اساس دو مفهوم اصلی ادغام افق­ها و چرخش هرمنوتیکی شکل گرفته است. پژوهش نشان می دهد که از طریق چرخش هرمنوتیکی و دیالوگی من و تویی، ادغام افق­های متفاوت  شکل می­گیرد و در نتیجه ادغام افق­ها، فهم رخ می­دهد. در پژوهش سه افق عامل، مولف و مفسر تشخیص داده شده است. تاویل­گر با آگاهی از پیش فهم­های خویش و افقش وارد فهم متن مورد نظر یا تجربه زیسته­ شرکت­کنندگان تحقیق به عنوان افق مولف می شود. پژوهشگر پس از این مرحله وارد تفاسیر و رویکردهای گوناگون برای غنی­تر شدن فهم متن می­شود. پژوهشگر با پیش روی و پس روی میان این افق­ها در چرخش هرمنوتیکی به فهم و معنای متن می­رسد.  

کلیدواژه ها

هرمنوتیک, ادغام افق ها, روش شناسی, چرخش هرمنوتیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.