الگوهای ارتباطی خانواده و مهارت های مقابله با استرس به عنوان پیش بین های استعمال دخانیات در نوجوانان پسر سیگاری و غیر سیگاری ۱۳ تا ۱۸ سال شهر مشهد

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات روان شناسی بالینی، دوره: 2، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_CPS-2-7_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل کرمی

عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی

ملیحه شهرستانی

دانشجوی کارشناسی ارشد مشاوره خانواده دانشگاه علامه طباطبایی (نویسنده مسئول)shahrestany_۱۳۶۶@yahoo.com

سمیرا توانایی یوسفی

دانشجوی کارشناسی ارشد روانسنجی دانشگاه علامه طباطبایی

مینا آسیابی

دانشجوی کارشناسی ارشد روانسنجی دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوهای ارتباطی خانواده (الگوهای گفت و شنود و        هم نوایی) و مهارت های مقابله با استرس (هیجان مدار و مساله مدار) به عنوان پیش بینی کننده های وابستگی به سیگار در نوجوانان پسر سیگاری و غیر سیگاری ۱۳ تا ۱۸ ساله شهر مشهد  انجام شد. نمونه پژوهش شامل ۱۸۲ (۹۱ نفر سیگاری و ۹۱ نفر غیر سیگاری) نفر نوجوان پسر ساکن شهر مشهد بود که به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای، با انتخاب تصادفی دو ناحیه (منطقه ۵ و ۲) از میان نواحی ۷ گانه شهر مشهد و ۱۴ محله از میان دو ناحیه، انتخاب شدند. برای سنجش ابعاد الگوهای ارتباطی خانواده از مقیاس تجدید نظر شده کوئرنر و فیتزپاتریک (۱۹۹۰) و برای سنجش مهارت های مقابله با استرس از مقیاس مهارت های مقابله ای کرمی و زینلخانی (۱۳۸۹) استفاده شد. برای تحلیل داده ها علاوه بر روش آمار توصیفی، روش تحلیل ممیز به کار بسته شد. نتایج به دست آمده همه فرضیه های پژوهش را تایید کرد و نشان داد که استعمال دخانیات در نوجوانان را می توان بر اساس متغیرهای الگوی ارتباطی گفت و شنود، الگوی ارتباطی هم نوایی، مهارت مقابله با استرس مسئله مدار و مهارت مقابله با استرس هیجان مدار پیش بینی نمود. نتایج به دست آمده و مدل ارائه شده توسط این پژوهش به تفصیل مورد بحث قرار گرفت.

کلیدواژه ها

الگوی ارتباطی گفت و شنود, الگوی ارتباطی هم نوایی, مهارت مقابله با استرس مسئله مدار, مهارت مقابله با استرس هیجان مدار, استعمال دخانیات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.