روش شناسی ویلیام، چیتیک در بررسی و تفسیر متون حکمی و عرفانی
- سال انتشار: 1394
- محل انتشار: فصلنامه روش شناسی علوم انسانی، دوره: 21، شماره: 84
- کد COI اختصاصی: JR_MTOD-21-84_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 319
نویسندگان
دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه گیلان
استاد گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه گیلان
چکیده
کارآمدی روش ها از عوامل رشد دانش هاست. شناسایی و ارزیابی روش های محققان برجسته، به ویژه مستشرقان می تواند به بهبود مباحث روش شناسی کمک کند. به همین منظور، این مقاله درصدد است تا روش مواجهه ویلیام چیتیک، از خاورشناسان برجسته معاصر را در مطالعه و تفسیر متون حکمی و عرفانی اسلامی بررسی و تبیین کند. چیتیک با نقد عملکرد گروهی از مستشرقان، تلاش می کند تا متناسب با فرهنگ اسلامی از روش هرمنوتیک مولف محور برای تفسیر متون و فهم نیت مولف بهره گیرد. در این مقاله ابتدا آسیب های مطالعاتی حکمی و عرفانی از دیدگاه چیتیک معرفی و منشا آنها توضیح داده می شود و ضمن اشاره به عناصر اصلی روش هرمنوتیکی، معیارهای کاربردی او برای تفسیر این دسته از متون تبیین می شود که مهم ترین آنها عبارتند از: بررسی روابط و تناسب های متن، شناخت ارکان اندیشه ها و تعلیم های اصلی مولف، مقایسه آرای نمایندگان صاحب نظر، توجه به مفروضات واحد و روش های متفاوت، توجه به لوازم معنایی اصطلاحات، شناخت ابعاد وجودی و شخصیتی مولف و اثر او، مواجهه مستقیم با متن، توجه به رابطه اندام وار متن، توجه به ابعاد مختلف یک مسئله، توجه به سیاق متن، هم اندیشی ذهنی با مولف، بهره گیری از تکنیک طرح پرسش مناسب، شناسایی مسائل بنیادی مولف و توجه به زمینه های آرا و تعالیمکلیدواژه ها
روش شناسی, هرمنوتیک, نقد ادبی, ویلیام چیتیک, عرفان, حکمتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.