تاثیر شستشوی لترال های آبیاری بر گرفتگی قطره چکان های PCJ و UniRam هنگام کاربرد پساب تصفیه شده

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت منابع آب و خاک، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WSRCJ-4-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 222
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عظیمه عسگری

کارشناس ارشد آبیاری و زهکشی؛ دانشکده کشاورزی؛ دانشگاه صنعتی اصفهان؛ اصفهان؛ ایران

مهدی قیصری

استادیار گروه مهندسی آب؛ دانشکده کشاورزی؛ دانشگاه صنعتی اصفهان؛ اصفهان؛ ایران

فاطمه صفریان

کارشناس ارشد آبیاری و زهکشی؛ دانشکده کشاورزی؛ دانشگاه صنعتی اصفهان؛ اصفهان؛ ایران

چکیده

امروزه به منظور حفاظت از منابع آب و رفع مشکل بحران و کمبود آب و همچنین کاهش مخاطرات زیست محیطی ناشی از افزایش تولید فاضلاب، کاربرد فاضلاب ها و پساب ها در آبیاری محصولات کشاورزی گسترش یافته است. سیستم آبیاری قطره ای مناسب ترین روش برای کاربرد پساب است، با این حال گرفتگی قطره چکان ها بزرگ ترین مشکل پیش روی سیستم های آبیاری قطره ای است. شستشوی لترال های آبیاری قطره ای یکی از روش های مناسب برای کنترل گرفتگی قطره چکان هاست. هدف از این تحقیق بررسی گرفتگی قطره چکان های (  ۲) PCJ، (  ۴) PCJ و (  ۵/۳) UniRam، در شرایط آبیاری با پساب تصفیه شده و همچنین بررسی تاثیر شستشوی لترال های آبیاری بر کاهش و یا رفع گرفتگی قطره چکان ها بود. به این منظور روند تغییرات شاخص های دبی نسبی، یکنواختی پخش، ضریب یکنواختی کریستیانسن و ضریب یکنواختی آماری دبی قطره چکان های مورد مطالعه در شرایط کاربرد پساب تصفیه شده و اعمال شستشو، در طی ۵۰۴ ساعت آبیاری، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میزان گرفتگی قطره چکان های مورد بررسی در شرایط کاربرد پساب تصفیه شده قابل توجه نبود. به طور کلی قطره چکان های (  ۲) PCJ، (  ۴) PCJ و (  ۵/۳) UniRam به ترتیب با ۴/۶، ۹/۰ و ۵/۰ درصد کاهش دبی، حساسیت بیش تری به گرفتگی داشتند. شستشوی لترال های آبیاری موجب کاهش گرفتگی قطره چکان ها در شرایط کاربرد پساب تصفیه شده گردید. علاوه بر این عملکرد قطره چکان های مورد مطالعه از نظر شاخص های دبی نسبی، یکنواختی پخش، ضریب یکنواختی کریستیانسن و ضریب یکنواختی آماری دبی در طول دوره بررسی در ردیف خوب-خیلی خوب قرار گرفت. 

کلیدواژه ها

پساب, سیستم آبیاری قطره ای, شستشو, گرفتگی قطره چکان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.