گیاه پالایی خاک های آلوده به برخی فلزات سنگین به وسیله چند گیاه بومی منطقه حفاظت شده ارسباران

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت منابع آب و خاک، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_WSRCJ-1-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 322
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه اکبرپور سراسکانرود

دانش آموخته کارشناسی ارشد شیمی و حاصلخیزی خاک؛ دانشکده کشاورزی؛ دانشگاه تبریز؛ تبریز؛ ایران

فرهاد صدری

دانشجوی دکتری مدیریت محیط زیست دانشگاه آزاد واحد علوم وتحقیقات تهران؛ ایران

داریوش گل علیزاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد؛ گروه محیط زیست؛ دانشگاه تهران؛ تهران؛ ایران؛

چکیده

فلزات سنگین از مهم ترین آلاینده های خاک و محیط زیست می باشند. در سال های اخیر محققان زیادی جذب فلزات سنگین توسط جلبک ها، قارچ ها، باکتری ها و گیاهان مورد بررسی قرار دادند. گیاه پالایی یکی از شیوه های مناسب برای پالایش خاک از فلزات سنگین است. بعد از عملیات آماده سازی خاک های آلوده بذرهای گیاهان قدومه کوهی (Arabis arenosa) و گیاه تاج خروس وحشی (Amaranthus retroflexus) و گیاه علف مرغ (Agropyron repens) در گلدان های ۱۰ کیلوگرمی کشت گردید. پس از برداشت و خشک کردن در آون با دمای ۸۵ درجه سانتی گراد به مدت ۴۸ ساعت به ترتیب با روش های اکسیداسیون تر و هضم با اسید نیتریک عصاره گیری و با دستگاه های جذب اتمی و کوره گرافیتی اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که غلظت سرب و کادمیم در خاک در ریشه بیش از ساقه و برگ بوده و همچنین غلظت سرب در اندام های زیرزمینی و روی در اندام های هوایی بالاتر بوده است. نتایج به دست آمده بالاترین غلظت روی را در اندام هوایی گیاه علف مرغ به میزان mg/Kg ۶۵/۲۶۲ و بیشترین غلظت سرب را در اندام های زیرزمینی گیاه تاج خروس وحشی به میزانmg/Kg ۲۵/۷۱ از خاک نشان داد.

کلیدواژه ها

تاج خروس وحشی, علف مرغ, فلزات سنگین, قدومه کوهی, گیاه پالایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.