تاثیر تغییر کاربری اراضی بر برخی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاک (مطالعه موردی: بانه)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت منابع آب و خاک، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WSRCJ-5-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 202
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا غلامی

دانشجوی کارشناسی ارشد خاکشناسی دانشگاه کردستان

مسعود داوری

عضو هیئت علمی گروه خاکشناسی دانشگاه کردستان

کمال نبی اللهی

عضو هیئت علمی گروه خاکشناسی دانشگاه کردستان

حامد جنیدی جعفری

عضو هیئت علمی گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه کردستان

چکیده

تغییرات غیر علمی و نا آگاهانه کاربری اراضی دارای اثراتی منفی بر ویژگی های مطلوب فیزیکی و شیمیایی خاک می باشد. در این پژوهش تاثیر تغییر کاربری اراضی بر برخی ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک ارزیابی شده است. بدین منظور در سه کاربری مرتع، جنگل و اراضی زراعی در منطقه بانه استان کردستان سه ایستگاه به طور تصادفی انتخاب شد. در هر ایستگاه با کاربری معین، از دو عمق ۱۵-۰ و ۳۰-۱۵ سانتی متری خاک نمونه هایی دست خورده و دست نخورده در سه تکرار برداشت شده و در آزمایشگاه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که تاثیر تغییر کاربری اراضی بر درصد شن، سیلت و رس چندان مشخص و معنی داری نمی باشد. این در حالی است که تغییر کاربری اراضی سبب افزایش جرم مخصوص ظاهری، کاهش تخلخل، کاهش هدایت هیدرولیکی خاک و کاهش پایداری خاکدانه ها شده است. بیشترین درصد خاکدانه های درشت (۸-۰.۲۵ میلی متر) در جنگل و بیشترین درصد خاکدانه های ریز (۰.۲۵-۰.۰۵۳ میلی متر) نیز در اراضی زراعی مشاهده گردید. تغییر کاربری اراضی همچنین موجب افزایش هدایت الکتریکی و واکنش خاک شده و با افزایش عمق مقدار آنها نیز افزایش یافته است. نتایج این پژوهش همچنین نشان داد که تغییر کاربری اراضی دارای تاثیر معنی دار و کاهشی بر مقدار کربن آلی خاک میباشد. با توجه به نتایج به دست آمده متوسط کربن آلی در کاربری جنگل معادل ۴.۹۹ درصد و در اراضی زراعی و مراتع به ترتیب معادل ۲.۲۶ و ۱.۷۹ درصد می باشد. در مجموع نتایج کلی بیان گر آن است تغییر کاربری اراضی می تواند با تغییر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک موجب کاهش کیفیت خاک و افزایش تخریب آن گردد.

کلیدواژه ها

تغییر کاربری اراضی, خصوصیات شیمیایی خاک, خصوصیات فیزیکی خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.