ارزیابی کارایی آبیاری زیرسطحی به روش تنبوشه های بیوکامپوزیتی در آبیاری گیاه پانیکوم

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت منابع آب و خاک، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WSRCJ-6-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 294
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید رنگریزی

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم خاک؛ دانشگاه تربیت مدرس؛ تهران؛ ایران

حسینعلی بهرامی

دانشیار؛ گروه علوم خاک؛ دانشگاه تربیت مدرس؛ تهران؛ ایران

مهران کیانی راد

استادیار پژوهشی؛ پژوهشکده زیست فناوری سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران؛ تهران؛ ایران

ابوذر شجاع الدینی

دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم خاک؛ دانشگاه تربیت مدرس؛ تهران؛ ایران

چکیده

با توجه به محدودیت منابع آب شیرین و تبخیر و تعرق بسیار شدید در مناطق خشک و بیابانی، به نظر می رسد که آبیاری زیرسطحی مناسب ترین روش آبیاری برای کشت گیاه باشد. هدف از انجام این پژوهش، دستیابی به روش آبیاری زیرسطحی مناسب برای تامین نیاز آبی گیاه پانیکوم است. پژوهش حاضر به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب بلوک های کاملا تصادفی در سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران در سال ۱۳۹۴ انجام شد. فاکتورهای اصلی شامل آبیاری زیرسطحی به وسیله سه نوع تنبوشه بیوکامپوزیتی P۳، P۸ و P۹، آبیاری زیرسطحی با کپسول های رسی متخلخل و آبیاری غرقابی به عنوان شاهد و فاکتورهای فرعی شامل سه سطح تنش خشکی ۵۰، ۲۵ و ۱۰۰ درصد ظرفیت زراعی خاک بود. نتایج نشان داد، تیمار آبیاری زیرسطحی با تنبوشه P۸ و سطح تنش خشکی ۲۵ درصد ظرفیت زراعی، با ۱۲/۶۸ درصد کاهش، کمترین حجم آب مصرفی در آبیاری را به خود اختصاص داد. هم چنین آبیاری زیرسطحی منجر به افزایش ارتفاع، وزن تر و وزن خشک شد که این اختلاف در سطح یک درصد نسبت به شاهد معنی دار بود. با توجه به تامین نیاز آبی گیاه پانیکوم با سیستم آبیاری زیرسطحی به روش تنبوشه های بیوکامپوزیتی، پیشنهاد می شود صرف نظر از کاهش حجم آب مصرفی، با انجام تحقیقات بیشتر از سیستم آبیاری زیرسطحی به روش تنبوشه های بیوکامپوزیتی به عنوان یک روش کاربردی در آبیاری گیاهان بیابانی استفاده شود.

کلیدواژه ها

آبیاری زیرسطحی, کپسول های متخلخل رسی, تنبوشه های بیوکامپوزیتی, گیاه پانیکوم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.