پتانسیل یابی اراضی مستعد کشت گردو در استان تهران با روشFuzzy AHP

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت منابع آب و خاک، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_WSRCJ-8-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 213
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود سلیمانی

گروه سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

سعید حمزه

گروه سنجش از دور و GIS، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران

رامین پاپی

گروه سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

گردو به عنوان یکی از محصولات پربازده، نقش قابل توجهی در وضعیت اجتماعی و اقتصادی کشاورزان در بسیاری از مناطق کشور دارد و با توجه به بازده اقتصادی این محصول در سال­های اخیر، شاهد افزایش چشمگیر سطح زیر کشت آن هستیم. درخت گردو بسیار به شرایط آب و هوایی وابسته است، بنابراین لازم است قبل از کشت آن که نیاز به سرمایه­گذاری اولیه نسبتا بالایی دارد، اقداماتی در خصوص شناسایی مناطق مناسب و مستعد کاشت صورت گیرد. لذا هدف از انجام پژوهش حاضر ارزیابی و شناسایی اراضی مستعد برای کاشت گردو در سطح کل استان تهران جهت حصول بازده تولید مطلوب می­باشد. بدین منظور از پارامترهای اقلیمی (شامل دما، رطوبت نسبی، بارندگی و سرعت باد) مربوط به ۱۲ ایستگاه سینوپتیکی در داخل استان و ۸ ایستگاه در استان­های مجاور با طول دوره آماری ۱۱ سال (۲۰۰۴ تا ۲۰۱۴ میلادی)، توپوگرافی و کاربری اراضی به منظور مکان­یابی و پهنه­بندی مناطق مستعد کشت گردوی ایرانی استفاده شده است. ابتدا از تمامی پارامترهای مورد نظر لایه اطلاعاتی رستری تولید شد. سپس با بررسی مطالعات پیشین و نظر کارشناسان در ارتباط با خصوصیات فیزیولوژیکی و نیازهای رویشی درخت گردو، آستانه­های مطلوب و نامطلوب جهت رشد درخت تعیین و با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و تهیه پرسشنامه میزان ارجحیت و تاثیرگذاری هریک از پارامتر­ها محاسبه شد. در ادامه با استفاده از تابع عضویت فازی کلیه لایه­های اطلاعاتی نرمال­سازی شده و در نهایت از طریق ابزار هم­پوشانی فازی در محیط نرم افزار ArcGis، نقشه پهنه­بندی نهایی تهیه و استخراج گردید. مطابق با این نقشه، از میان کل اراضی استان تهران ۹۵۶۲/۲۴۳۸۸۲ هکتار معادل ۸۲/۱۷ درصد جهت کاشت گردوی ایرانی دارای استعداد بسیار مناسب می­باشد. همچنین نتایج نهایی حاکی از آن است که از میان پارامترهای موثر بر رشد گردو سه عامل دما، رطوبت نسبی و جهت شیب از تاثیر و اهمیت ویژه­ای برخوردار هستند.  

کلیدواژه ها

پارامترهای اقلیمی, پهنه بندی, سامانه اطلاعات جغرافیایی, فرآیند تحلیل سلسله مراتبی, گردوی ایرانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.