مدلسازی بارش-رواناب با استفاده از مدل یادگیر عمیق (مطالعه موردی: حوضه آبریز گالیکش)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت منابع آب و خاک، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_WSRCJ-10-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 357
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه طاطار

دانش آموخته کارشناسی ارشد منابع آب، دانشکده مهندسی آب، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

خلیل قربانی

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی آب و خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

مهدی مفتاح هلقی

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی آب و خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

میثم سالاری جزی

استادیار گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی آب و خاک، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

شبکه های عصبی مصنوعی یکی از روش های داده کاوی است که توسط پژوهشگران زیادی در حوزه های مطالعاتی مختلفی همچون مدلسازی آماری بارش-رواناب استفاده می شود. جهت بهبود عملکرد این شبکه ها، شبکه های عصبی یادگیر عمیق توسعه یافته اند تا دقت مدلسازی را افزایش دهند. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی شبکه های یادگیرعمیق در بهبود عملکرد شبکه های عصبی مصنوعی در حوضه آبریز گالیکش انجام شد تا بر اساس داده های بارش و دما با گام های تاخیر زمانی ۱ تا ۵ ماهه، دبی در مقیاس زمانی ۱، ۳، ۶ و ۱۲ ماهه پیش بینی شود. نتایج مدل سازی بر اساس ۷۰ درصد داده ها (آموزش) و ۳۰ درصد داده ها (آزمون) نشان داد که در تمامی دوره های زمانی، شبکه عصبی یادگیر عمیق باعث بهبود عملکرد شبکه عصبی مصنوعی شده است و بطور متوسط RMSE در داده های آموزش از ۶۸/۰ به ۶۵/۰ و درداده های آزمون از ۸۴/۰ به ۷۳/۰ کاهش یافته است و ضریب تعیین نیز بطور متوسط برای داده های آموزش از ۵۷/۰ به ۶۲/۰ و برای داده های آزمون از ۵۱/۰ به ۶۷/۰ افزایش یافته است. از دیگر نتایح این پژوهش نیز می توان به تاثیر دما بر افزایش دقت مدلسازی بارش- رواناب اشاره کرد.

کلیدواژه ها

پیش بینی رواناب, شبکه عصبی مصنوعی, شبکه عصبی عمیق( یادگیری عمیق), حوضه آبریز گالیکش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.