استفاده از روش های همادی برای بهبود صحت تبخیر-تعرق واقعی حاصل از سنجش ازدور پایگاه های جهانی (مطالعه موردی: حوضه آبریز سد کرخه)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت منابع آب و خاک، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WSRCJ-10-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 388
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جلال یاراحمدی

گروه مهندسی و مدیریت آب،دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

علی شمس الدینی

گروه سنجش ازدور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

سید مجید میرلطیفی

گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

مجید دلاور

گروه مهندسی و مدیریت آب، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

تبخیر-تعرق واقعی به عنوان یکی از مولفههای موثر در چرخه هیدرولوژی محسوب می گردد. از اینرو برآورد دقیق این مولفه در مقیاس حوضه آبریز میتواند نقش مهمی در مدیریت و برنامه ریزی منابع آب در دسترس دارد. در این مطالعه صحت مقادیر محصول تبخیر-تعرق واقعی پنج پایگاه جهانی شاملMOD۱۶, MYD۱۶, SSEBOP, GLEAM, GLDAS با استفاده از مقادیر تبخیر-تعرق بدست آمده از شبیه سازی مدل SWAT در حوضه آبریز سدکرخه در مقیاس ماهانه، برای سالهای ۲۰۰۶، ۲۰۰۸ و ۲۰۱۱ که به ترتیب به عنوان سالهای کم بارش، پربارش و نرمال انتخاب شده اند، مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس امکان بهبود صحت مقادیر تبخیر-تعرق از طریق استفاده از روش های همادی ترکیب داده ها شامل میانگین گیری ساده و مدلهای M۵ و SVRدر هشت سناریو مختلف بررسی شد. نتایج نشان داد، محصولات تبخیر-تعرق واقعی پایگاه های جهانی علی رغم شناخت تغییرات مقادیر تبخیر-تعرق واقعی حوضه آبریز، در سطح معناداری ۵ درصد دارای اختلاف معنادار با مقادیر خروجی مدلSWAT به عنوان مقادیر مشاهداتی هستند. نتایج این تحقیق نشان داد که اگرچه استفاده از روش میانگین گیری ساده تاثیر چندانی در بهبود صحت داده های پایگاه های جهانی ندارد، استفاده از دو روش همادی M۵ و SVR با افزایش ضریب تبیین تا ۸/۰ باعث بهبود تخمین مقادیر تبخیر- تعرق واقعی حاصل از SWAT در سطح حوضه آبریز مورد مطالعه می شود. همچنین در سناریو برتر ترکیب داده ها، مدل حاصل از SVR میزان خطای مربوط به تخمین داده ها را به میزان ۴۴ درصد نسبت به آنچه که از مدل GLEAM بدست می اید، کاهش داد.

کلیدواژه ها

پایگاه جهانی, تبخیر-تعرق, GLEAM, SVR, SWAT

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.