بررسی ترکیب های شیمیائی اسانس و فعالیت ضدمیکروبی عصاره گیاه دارویی Acinos graveolense (M. B.) Link در منطقه قمصر کاشان
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: مجله اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، دوره: 6، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_ECOPH-6-1_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 340
نویسندگان
استادیار پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان (باغ گیاه شناسی کاشان)
دانشیار، پژوهشکده اسانس های طبیعی، دانشگاه کاشان
دانش آموخته کارشناسی ارشد شیمی و فن آوری اسانس، پژوهشکده اسانس های طبیعی دانشگاه کاشان
چکیده
جنس "آویشنک" (Acinos Miller.) متعلق به خانواده نعنا (Lamiaceae)، دارای گونه های بوتهای-علفی متعددی است که تاکنون بالغ بر ۱۰ گونه از این جنس در جهان و تنها دو گونه از ایران گزارش شده است. در این تحقیق ترکیب های شیمیائی اسانس و فعالیت ضدمیکروبی عصاره گیاه "آویشنک" Acinos graveolense (M. B.) Link مورد بررسی قرار گرفته است. سرشاخههای گلدار گیاه در بهار ۱۳۹۳ از گستره رویشگاههای طبیعی واقع در منطقه قمصر کاشان، جمع آوری و در شرایط آزمایشگاه خشک و به روش تقطیر و استخراج با بخار همزمان با حلال آلی (SDE) اسانس گیری شدند. برای شناسائی ترکیب های تشکیل دهنده اسانس، از دستگاه های گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل شده به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. عصارهگیری به روش حرارت و با استفاده از حلال متانول انجام گرفت. اثر ضدمیکروبی عصاره متانولی گیاه به دو روش دیسک دیفیوژن و روش حداقل غلظت مهارکننده رشد علیه یازده میکروارگانیسم مورد بررسی قرار گرفت. راندمان اسانس ۱/۰ درصد وزنی/وزنی بدست آمد. ۲۷ ترکیب شیمیائی در اسانس گیاه آویشنک شناسائی شدند. اجزای اصلی اسانس به ترتیب شامل: ژرماکرن-دی (۶/۵۶ درصد)، بیسیکلوژرماکرن (۷/۸ درصد)، کاریوفیلن اکساید (۵/۷ درصد)، ترانس کاریوفیلن (۵/۴ درصد) و لیمونن (۴/۳ درصد) بودند. بخش عمدهای از ترکیبهای تشکیلدهنده اسانس سرشاخههای گلدار گیاه، سسکوئیترپنهای هیدروکربنی بودند. عصاره گیاه آویشنک در سه مورد از میکروارگانیسمها (Klebsiella pneumounia، Staphylococcus epidermidis و Salmonella paratyphi- Aserotype) فعالیت ضدمیکروبی مختصری نشان دادند. به دلیل بالا بودن مقادیر سسکوئیترپنهای موجود در اسانس این گونه و بهواسطه فعالیت ضدمیکروبی این نوع سسکوئیترپن، اندامهای هوایی گیاه آویشنک پتانسیل مناسبی برای استفاده در تهیه داروهای ضدمیکروبی با منشاء طبیعی دارد.کلیدواژه ها
آویشنک, آنتی باکتریال, اسانس, ژرماکرن- دی, قمصر کاشاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.