بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس و فعالیت ضدمیکروبی سرشاخه های هوایی گیاه به لیمو (Lippia citriodora H.B.K) کاشته شده در خوزستان در دو فاز قبل و بعد از گلدهی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOPH-6-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 179
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا زارع

استادیار گروه زیست شناسی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران.

چکیده

گیاه به لیموLippia citriodora H.B.K  برای مصارف غذایی، آرایشی و بهداشتی به ایران وارد شده است و امروزه در مناطق مختلف کشور کشت می شود. هدف از این پژوهش شناسایی و مقایسه ترکیب های شیمیایی موجود در اسانس سرشاخه های هوایی گیاه در دو فاز قبل و بعد گلدهی و مقایسه فعالیت های ضد میکروبی عصاره متانلی اندام های ذکر شده بود. بدین منظور سرشاخه های گیاه در دو مرحله: رویشی و زایشی از محل مزرعه در خوزستان در خردادماه ۱۳۹۰ جمع آوری گردید. نمونه ها به روش تقطیر با آب اسانس گیری و بازده اسانس محاسبه گردید. ترکیب های تشکیل دهنده نمونه ها با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی و محاسبه شاخص بازداری و مقایسه آن با ترکیب های موجود شناسایی شدند. برای سنجش فعالیت ضدمیکروبی، عصاره های متانلی بخش های مذکور به روش پرکولاسیون تهیه شد و علیه ۴ سویه باکتری گرم مثبت، ۴ سویه باکتری گرم منفی و ۲ سویه قارچ به روش دیسک دیفیوژن و اندازه گیری قطر هاله عدم رشد، بررسی شد. محاسبات آماری با نرم افزار SPSS صورت گرفت. اجزای عمده اسانس اندام رویشی ژرانیول (۳۵.۷۸ درصد) و زینجیبرین (۱۹.۹ درصد) و اجزای عمده اسانس اندام زایشی شامل داوانون (۳۶.۴ درصد) و پی- سیمن (۱۶.۵ درصد) است. نتایج برای هر دو عصاره فعالیت ضد میکروبی قابل توجهی نشان داد. در بین باکتری ها و قارچ های مورد مطالعه، فعالیت ضد قارچی عصاره ها از فعالیت ضد باکتریایی بیشتر مشاهده شد. در میان باکتری ها، باکتری های گرم مثبت نسبت به باکتری ها گرم منفی حساسیت بیشتری به غلظت های عصاره ها نشان دادند. به علاوه در تمامی سویه های به کار رفته با افزایش غلظت عصاره ها اثرات ضد میکروبی افزایش یافت. میزان فعالیت های ضد میکروبی بین عصاره های رویشی و زایشی تفاوت معنی داری نشان نداد.  

کلیدواژه ها

: اسانس به لیمو, Lippia citriodora H.B.K, ژرانیول, داوانون, ضد باکتریایی و اثرات ضدقارچی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.