مطالعه کمیت و کیفیت اسانس گیاهان دارویی Thymus vulgaris L.، Melissa officinalis L. و Achilleamill efoilum L. کشت شده در شرایط اقلیمی شهرکرد

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOPH-6-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 224
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کرامت اله سعیدی

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

زهرا لری گوئینی

استادیار مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده علوم پایه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران.

مجتبی کریمی

استادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

فائزه مختاریان

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

زهرا آزاده

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

چکیده

در این پژوهش کمیت و کیفیت اسانس گیاهان دارویی: آویشن باغی، بادرنجبویه و بومادران در شرایط اقلیمی شهرکرد ارزیابی و مقایسه گردید. سرشاخه­های هوایی گلدار گونه­ها از مزرعه تحقیقاتی واقع در دانشگاه شهرکرد در تابستان ۱۳۹۶ برداشت شدند. اسانس نمونه­ها با استفاده از دستگاه تقظیر با آب (طرح کلونجر) استخراج و سپس با استفاده از دستگاه GC و MS-GC شناسایی گردید. نتایج نشان داد میزان اسانس آویشن باغی، بادرنجبویه و بومادران به ترتیب ۱۲/۰، ۱۸/۰ و ۱/۰ درصد بود. عمده­ ترین ترکیبات اسانس آویشن باغی به ترتیب شامل تیمول (۲/۳۳ درصد)، گاما-ترپینن (۵/۱۸ درصد)، پ-سیمن (۹/۱۰ درصد) و لینالول (۵ درصد) بودند. نرال (۳/۲۶ درصد)، ژرانیال (۲۵درصد)، بتا-کاریوفیلن (۹/۶ درصد)، ژرانیل استات (۴/۶ درصد) و سیس کریزانتنول (۸/۵ درصد) مهم­ ترین ترکیبات اسانس در گیاه بادرنجبویه بودند. عمده­ ترین ترکیب اسانس در سرشاخه­ گلدار بومادران نیز شامل سیس کریزانتنیل استات (۱۹/۲۷درصد)، سیس کریزانتئول (۶/۱۳درصد)، ژرماکرن-دی (۲۴/۷ درصد)، بتا-کاریوفیلن (۶۹/۶ درصد) و تیمول (۱۵/۶ درصد) بودند. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که اسانس این گیاهان در شرایط اقلیمی شهرکرد از کمیت و کیفیت بهینه­ای برخوردار است و می­توان در فرآوری دارویی این گیاه اندر شرایط بومی این منطقه بهره جست.

کلیدواژه ها

اسانس, شهرکرد, Thymus vulgaris L, Melissa officinalis L, Achillea millefoilum L

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.