بررسی و مقایسه ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی اندام های مختلف گیاه دارویی (Calotropis procera Aiton)در دو منطقه بم و جیرفت

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOPH-7-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 174
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه غلامشاهی

کارشناس ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت، جیرفت، ایران.

علی صالحی ساردویی

گروه علوم باغبانی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

گیاهان منبع غنی از ترکیبات فنلی (فلاونوئیدها، تانن و آنتوسیانین) هستند که مهم ترین آنتی اکسیدان های طبیعی به شمار می آیند. آنتی اکسیدان های موجود در رژیم غذایی به لحاظ محافظت بدن در مقابل استرس اکسیداتیو و حفظ سلامت حائز اهمیت هستند. این تحقیق به منظور بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنلی و آنتی اکسیدانی گیاه استبرق (Calotropis procera Aiton) به عنوان جایگزین آنتی اکسیدان های سنتزی انجام شده است. اندام های مختلف گیاه از جمله برگ، گل، میوه و شیره گیاه در مرحله بلوغ کامل در دو منطقه جرفت و بم مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه با استفاده از روش مهار رادیکال آزاد ۲ و ۲- دی فنیل ۱- پیکریل هیدرازیل (DPPH) اندازه گیری شد. پس از تهیه عصاره متانولی سنجش میزان فنلی به روش اسپکتروفتومتری صورت گرفت و در نهایت تجزیه واریانس داده ها با استفاده از نرم افزار SAS انجام شد و میانگین ها از طریق آزمون دانکن در سطح ۰۵/۰P≤ مقایسه شد .نتایج بدست آمده نشان دادند ترکیبات فنلی و آنتی اکسیدانی در اندام برگ بیشتر از سایر اندام ها بود و در منطقه بم نسبت به جیرفت بیشتر بود. که این نتایج در میوه هم به همین صورت بود. اما در گل و شیره (لاتکس) استبرق بومی جیرفت ترکیبات فنلی بیشتری را نشان داد. ترکیبات فنلی و آنتی اکسیدانی برگ در مقایسه با شیره ۵/۲ برابر بود. لاتکس (شیره) استبرق در دو منطقه بم و جیرفت نسبت به سایر اندام ها (برگ، گل، میوه) کمترین میزان ترکیبات فنلی را داشتند. فعالیت آنتی اکسیدانی با میزان ترکیبات فنلی رابطه مستقیم دارد.

کلیدواژه ها

ترکیبات فنلی, فعالیت آنتی اکسیدانی, DPPH, IC۵۰

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.