بررسی تاثیر کودهای اسید فولویک و اسید آمینه بر ترکیبات فنلی ، فلاونوئیدی، فعالیت آنتی اکسیدانی و رنگیزه های فتوسنتزی گیاه دارویی (.Coriandrum sativum L)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOPH-7-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین امینی فرد

استادیار گروه علوم باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

مژگان غلامی

دانشجوی کارشناسی ارشد، رشته علوم باغبانی، گرایش فیزیولوژی گیاهان دارویی، ادویه‏ای و عطری. دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

حسن بیات

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند، بیرجند ایران

فرید مرادی نژاد

دانشیار گروه علوم باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی تاثیر کودهای اسید فولویک و اسید آمینه بر فعالیت آنتی اکسیدانی و صفات بیوشیمیایی گیاه دارویی گشنیز، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند اجرا شد. فاکتورها شامل اسید فولویک بصورت مصرف خاکی در سه سطح (صفر، ۵ و ۱۰ کیلوگرم در هکتار) و اسید آمینه بصورت محلول پاشی در دو سطح (۰ و ۳ در هزار) با سه تکرار بودند. نتایج نشان داد که اسید فولویک تاثیر معنیداری بر فعالیت آنتی اکسیدانی، میزان فنل، فلاونوئید، آنتوسیانین، کربوهیدرات ورنگیزه های فتوسنتزی(کلروفیل a، b ، کلروفیل کل و کارتنوئید) گیاه داشت، به طوریکه بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه (۹/۷۷ درصد) با کاربرد ۱۰ کیلوگرم در هکتار اسید فولویک وکمترین میزان آن (۱/۶۵ درصد) از تیمار شاهد بدست آمد. اسید آمینه نیز بر میزان آنتوسیانین، فلاونوئید، فعالیت آنتی اکسیدانی و کلروفیل a و کلروفیل کل گیاه تاثیرگذار بود و ملاحظه شد که بیشترین میزان فلاونوئید از تیمار سه در هزار اسید آمینه (۱۳/۸ میلی گرم برگرم) بدست آمد. اثرات متقابل اسید فولویک و اسید آمینه نیز بر فعالیت آنتی اکسیدانی، میزان آنتوسیانین، فلاونوئید، کلروفیل a و کلروفیل کل گیاه تاثیر معنی داری داشت، به طوریکه بیشترین میزان آنتوسیانین(۸۴/۱میلی گرم برگرم) از تیمار ۵ کیلوگرم اسید فولویک و اسید آمینه ۳ در هزار و کمترین میزان آنتوسیانین(۸۷/۰ میلی گرم برگرم) از تیمار شاهد بدست آمد. به طور کلی، نتایج بیانگر تاثیر مثبت اسید فولویک و اسید آمینه بر صفات بیوشیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه دارویی گشنیز بود.

کلیدواژه ها

کود آلی, مواد هیومیکی, متابولیتهای ثانویه, آنتوسیانین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.