بررسی اثر فولویک اسید و متیل جاسمونات بر میزان کلروژنیک اسید، کافئیک اسید و برخی صفات فیتوشیمیایی در اندام هوایی و ریشه گیاه دارویی Echinacea purpurea (L.) Moench

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOPH-9-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرنوش کریمی

دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی، گروه علوم باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

خدایار همتی

هیات علمی دانشگاه

نسترن همتی

دانشجوی دکتری گیاهان دارویی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

سرخارگل (.Echinacea purpurea (L.) Moench) یکی از گیاهان دارویی متعلق به تیره کاسنی (Asteraceae) است.       اندام­های مختلف گیاه به‎ویژه ریشه­های آن حاوی ترکیب های دارویی ارزشمندی است که خواص ضدباکتریایی و ضدویروسی دارند که در صنعت داروسازی کاربرد دارند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر غلظت­های مختلف فولویک­اسید و متیل­جاسمونات بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیک و بیوشیمیایی ریشه و اندام هوایی گیاه سرخارگل انجام شده ­است. این تحقیق در قالب آزمایش فاکتوریل برپایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان به صورت گلدانی در سال زراعی ۱۳۹۷-۱۳۹۶ انجام شد. تیمار­ها شامل: فولویک­اسیددر سه سطح (۰، ۱۰۰۰ و ۲۰۰۰ میلی­گرم در لیتر) و متیل­جاسمونات در چهار سطح (۰، ۹۰، ۱۰۰، ۱۱۰ میکرومولار) بوده است. متغیرهای اندازه­گیری شده شامل: میزان فنل­کل، فلاونوئید­کل، فعالیت آنتی اکسیدانی، کلروژنیک اسید و کافئیک­اسید بوده است. ارزیابی صفات بیوشیمیایی با متانول و استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر و اندازه­گیری کلروژنیک­اسید و کافئیک­اسید توسط HPLC انجام شد. نتایج نشان داد که تیمارها و اثر متقابل آن­ها بر صفات فیتوشیمیایی در سطح یک و پنج درصد معنی­دار بوده است. بر اساس نتایج مقایسه میانگین­ها بیش­ترین میزان کلروژنیک­اسید (۴۶/۷ میلی­گرم بر گرم) در غلظت ۱۱۰ میکرومولار متیل­جاسمونات و ۱۰۰۰ میلی­گرم بر لیتر فولویک­اسید و بیش­ترین مقدارکافئیک­اسید (۹۰/۲۸ میلی­گرم بر گرم) در شاهد  ۱۰۰۰ میلی گرم بر لیتر فولویک­اسید تولید شد. همچنین بیشترین میزان فنل کل (۲۹/۴۹ میلی­گرم در گرم) در متیل­جاسمونات ۱۰۰میکرومولار و فولویک­اسید ۱۰۰۰ میلی گرم بر لیتر  در ریشه و بیشترین میزان فلاونوئید کل (۶۶/۲۳ میلی­گرم در گرم) در متیل­جاسمونات ۱۰۰ میکرومولار و فولویک­اسید ۱۰۰۰ میلی­گرم در لیترمشاهده شد. بیشترین فعالیت آنتی­اکسیدانی (۰۳/۷۶ درصد مهار رادیکال آزاد) در متیل­جاسمونات ۱۱۰ میکرومولار و فولویک­اسید ۱۰۰۰ میلی­گرم در لیتر در ریشه نتیجه­گیری شد. از نتایج برداشت شد که بیشترین میزان متغیر­های اندازه­گیری شده در ریشه گیاه ودر غلظت ۱۰۰۰میلی­گرم بر لیتر فولویک­اسید بود.

کلیدواژه ها

سرخارگل, فولویک اسید, فیتوشیمبایی, متیل جاسمونات

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.