مقاومت غیر اختصاص- نژادی در تعدادی از لاین های امید بخش گندم نسبت به بیماری زنگ زرد
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 3، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_CRGU-3-3_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 303
نویسندگان
استادیار پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل
محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل
چکیده
بیماری زنگ زرد گندم با عاملPuccinia striiformis Westend. f. sp. tritici ، یکی از خسارتزاترین بیماری هایگندم در ایران به شمار می رود. مقاومت میزبانی به ویژه مقاومت غیر اختصاص–نژادی (Race- nonspecific)، اقتصادی ترین روش مدیریت زنگ زرد است. اگرچه طول عمر ژن های مقاومت اختصاص– نژادی(Race-specific) با ترکیب ژن های مقاومت موثر می تواند طولانی شود. روش جایگزین، به کارگیری ارقامی است که دارای مقاومت غیراختصاص-نژادی بر اساس ترکیب ژن های دارای مقاومت تدریجی(Slow rusting) و یا کوچک اثر است. به منظور ارزیابی مقاومت غیراختصاص- نژادی در این پژوهش، واکنش گیاهچهها و گیاهان کامل ۲۲ لاین امید بخش گندم همراه با شاهد حساس ارزیابی شدند. واکنش گیاهچه ای در شرایط گلخانهای با استفاده از نژاد ۶E۱۵۰A+,Yr۲۷و واکنش گیاه کامل با اندازهگیری شدت نهایی بیماری (FRS) و ضریب آلودگی (CI) تحت شرایط آلودگی طبیعی با دو بار آلودگی مصنوعی ارزیابی شد. آلودگی مصنوعی با مایهزنی اینوکلوم زنگ زرد که دارای ویرولانس روی ژن هایYr۲، Yr۶، Yr۷،Yr۹، Yr۲۲، Yr۲۳، Yr۲۴، Yr۲۵، Yr۲۶، Yr۲۷، YrA وYrSU بود، انجام شد. آزمایش مزرعهای بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اردبیل طی سال زراعی ۹۱-۱۳۹۰ انجام شد. نتایج این بررسی نشان داد که لاین های S-۹۰-۱، S-۹۰-۱۴، S-۹۰-۱۶،S-۹۰-۱۷ ،S-۹۰-۲۰، S-۹۰-۲۱و S-۹۰-۲۲همراه با شاهد حساس بیشترین مقدار FRS و CI را داشتند. لاین های S-۹۰-۲، S-۹۰-۳، S-۹۰-۴،S-۹۰-۹ ،S-۹۰-۱۱، S-۹۰-۱۳وS-۹۰-۱۸ در مرحله گیاهچه ای حساس و در مرحله گیاه کامل مقادیر پایین FRS و CI را نشان دادند. بنابراین، این لاین ها بر اساس نتایج این پژوهش و اطلاعات شجرهای آن ها، دارای درجات متفاوتی از مقاومت تدریجی (مقاومت غیر اختصاص- نژادی یا پایدار) بودند. بقیه لاین ها که در مرحله گیاه کامل و گیاهچه ای مقادیر پایین آلودگی را نشان دادند، به عنوان لاین های نیمه مقاوم یا مقاوم انتخاب شدند.کلیدواژه ها
پوکسینیا استریفورمیس, گندم, مقاومت پایدار, مقاومت تدریجی, مقاومت غیر اختصاص- نژادیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.