ارزیابی روابط بین صفات در ژنوتیپ های گندم زمستانه تحت شرایط تنش رطوبتی انتهای فصل
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 4، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_CRGU-4-1_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 269
نویسندگان
کارشناس ارشد اصلاح نباتات گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان
استادیار پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان
مربی آموزشی دانشگاه پیام نور مهاباد
استادیار پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی
چکیده
به منظور شناسایی و درک روابط بین صفات مهم زراعی در گندم، ۱۸ لاین امید بخش گندم زمستانه همراه با دو رقم شاهد در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار تحت شرایط تنش رطوبتی آخر فصل در ایستگاه های تحقیقات کشاورزی میاندوآب و همدان در سال زراعی ۸۶-۸۵ مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بیشترین ضریب تغییرات فنوتیپی مربوط به صفت بیوماس بود. عملکرد دانه با بیوماس (**۰.۶۶)، وزن هزاردانه (**۰.۶۶) و ارتفاع بوته (**۰.۳۰) همبستگی مثبت و معنی دار نشان داد. با انجام تجزیه رگرسیون گام به گام مشخص شد که صفات بیوماس، وزن هزار دانه و روز تا رسیدگی بیشترین تغییرات موجود در عملکرد دانه (R۲=۷۷.۲) را تبیین نمودند. نتایج تجزیه علیت نیز نشان داد که بیشترین اثر مستقیم مثبت و معنی دار روی عملکرد دانه به ترتیب مربوط به صفات بیوماس (**۰.۶۰) و وزن هزار دانه (**۰.۳۶) بود، در حالی که صفت روز تا رسیدگی بیشترین اثر مستقیم منفی و معنی دار (**۰.۱۶-) را نشان داد. تجزیه به عامل ها بر اساس روش تجزیه به مولفه های اصلی چهار عامل مستقل را شناسایی نمود که این چهار عامل در مجموع ۷۲.۸ درصد از تغییرات کل داده ها را تبیین نمودند. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که صفات بیوماس و وزن هزار دانه می توانند شاخصهای گزینشی مناسبی برای افزایش عملکرد دانه در ژنوتیپ های مورد مطالعه در شرایط تنش رطوبتی انتهای فصل باشند.کلیدواژه ها
تجزیه به عامل ها, تجزیه علیت, تنش رطوبتی, ضریب همبستگی, گندماطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.