ارزیابی عصاره گیرهای مختلف برای تعیین پتاسیم قابل استفاده ذرت در خاک های آهکی استان کردستان
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 4، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_CRGU-4-3_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 308
نویسندگان
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه
استاد گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه
استادیار گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان
استادیار گروه علوم خاک دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان
چکیده
گیاه ذرت نقشی مهم در چرخه غذایی انسان داشته و ارزیابی عوامل موثر بر عملکرد بهینه آن اهمیتی فراوان دارد. وضعیت پتاسیم موجود در خاک، از عوامل موثر بر کمیت و کیفیت ذرت است. پتاسیم نه تنها از نظر مقدار، بلکه از نظر فعالیت های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی نیز نقشی مهم در عملکرد ذرت دارد. هدف از این پژوهش، انتخاب عصارهگیر مناسب برای تعیین پتاسیم قابل استفاده ذرت در ۱۹ نمونه از خاکهای آهکی استان کردستان بود. بهمنظور برقراری ارتباط بین پتاسیم قابل استخراج توسط عصارهگیرهای مختلف و جذب پتاسیم توسط ذرت، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با دو سطح پتاسیم (صفر و ۳۰۰ میلیگرم در کیلوگرم خاک با استفاده از سولفات پتاسیم) در سه تکرار انجام شد. غلظت پتاسیم در عصاره گیاه به وسیله دستگاه نشر نوری اندازهگیری و شاخصهای گیاهی جذب پتاسیم، جذب اضافی، پاسخ گیاه، عملکرد نسبی و افزایش غلظت محاسبه گردید. نتایج نشان داد بین پتاسیم جذب شده به وسیله گیاه با پتاسیم قابل استخراج توسط استات آمونیوم یک مولار (**P≤۰.۰۱, r=۰.۸۴)، کلرید باریم ۰.۱ مولار (**P≤ ۰.۰۱, r=۰.۷۴)، استات سدیم یک مولار (**P≤۰.۰۱, r=۰.۶۹)، کلرید سدیم یک مولار (**P≤۰.۰۱, r=۰.۶۷)، اسید نیتریک ۰.۱ مولار (**P≤۰.۰۱, r=۰.۶۴ ) وکلرید کلسیم ۰.۰۱ مولار (* P≤۰.۰۵, r=۰.۵۵) همبستگی مثبت و معنیداری وجود دارد. لیکن، عصارهگیر استات آمونیوم یک مولار با توجه به ارزان بودن، سرعت بالای عصارهگیری و ارتباط مناسب با جذب پتاسیم، غلظت پتاسیم و عملکرد خشک می تواند به عنوان عصارهگیری مناسب، برای پیشبینی پتاسیم قابل استفاده ذرت در خاکهای آهکی استان کردستان مورد استفاده قرار گیرد.کلیدواژه ها
پتاسیم, خاک های آهکی, ذرت, عصاره گیراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.