ارزیابی تحمل به شوری تعدادی از ژنوتیپ های برنج تحت شرایط غرب استان گیلان (آستارا)
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 6، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_CRGU-6-1_003
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 173
نویسندگان
مربی، گروه کشاورزی، واحد آستارا، دانشگاه آزاد اسلامی، آستارا، ایران
استادیار، گروه کشاورزی، واحد آستارا، دانشگاه آزاد اسلامی، آستارا، ایران
استاد، دانشگاه دولتی باکو، باکو، جمهوری آذربایجان
چکیده
به منظور بررسی و مقایسه میزان تحمل به شوری ده رقم برنج، دو آزمایش جداگانه در دو مزرعه با خاک شور و غیرشور در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط اقلیمی غرب گیلان- آستارا طی دو سال زراعی و ۱۳۸۹۱۳۸۸ اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که بین شرایط تنش، بین ارقام و نیز اثر متقابل رقم × تنش اختلاف معنی داری از نظر عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد وجود داشت. مقایسه میانگین عملکرد ارقام در دو شرایط نشان داد که ارقام غریب سیاهریحانی و هاشمی بدون اختلاف معنی دار با هم بیشترین و رقم IR۲۹ کمترین میزان عملکرد دانه را داشتند. مقایسه میانگین اثر متقابل رقم × تنش نشان داد که ارقام غریب سیاهریحانی و حسنسرایی آتشگاه تحت شرایط بدون تنش و رقم هاشمی تحت شرایط تنش شوری بالاترین عملکرد دانه را تولید کردند و کمترین عملکرد دانه نیز متعلق به رقم IR۲۹ تحت هر دو شرایط تنش و بدون تنش بود. شاخص تحمل به تنش در رقم هاشمی نسبت به سایر ارقام بیشتر بود. تجزیه به مولفه های اصلی بر اساس عملکرد دانه و شاخصهای تحمل و حساسیت به تنش، دو مولفه اصلی با مقادیر ویژه بزرگ تر از یک شناسایی کرد که ۹/۹۹ درصد از تغییرات کل جمعیت مورد مطالعه را توجیه کردند. پراکنش ارقام مطالعه شده بر اساس بای پلات حاصل از عملکرد دانه و شاخص های حساسیت و تحمل به تنش، ارقام هاشمی، طارم امیری، طارم پاکوتاه و غریب سیاهریحانی را متحمل و IR۲۹ را رقم حساس به شوری معرفی کرد. ارقام متحمل جهت اصلاح تحمل به شوری در برنامههای بهنژادی پیشنهاد میشوند.کلیدواژه ها
شاخص های تحمل به تنش, شرایط اقلیمی, عملکرد دانهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.