اثر دبی و دمای هوای ورودی بر ویژگی های تبدیل و زمان خشک شدن سه رقم شلتوک در خشک کن بسترسیال با چرخه بسته

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_CRGU-6-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 190
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ولی کلیکانلو

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

محمد هاشم رحمتی

دانشیار، گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

محمدرضا علیزاده

دانشیار پژوهش، بخش تحقیقات فنی و مهندسی، موسسه تحقیقات برنج کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران

رقیه پورباقر

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی بیوسیستم/ دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چکیده

در این تحقیق، اثر دبی و دمای هوای ورودی به خشک­کن بر درصد شکستگی دانه، راندمان تبدیل و زمان خشک شدن سه رقم برنج خشک شده در یک خشک­کن بستر سیال بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد و فاکتورهای آزمایش شامل دبی هوای ورودی به خشک­کن در سه سطح ۱۲/۰، ۱۴/۰ و ۱۶/۰ متر مکعب بر ثانیه، دمای هوا در چهار سطح ۴۵، ۵۰، ۵۵ و ۶۰ درجه سلسیوس و سه رقم برنج طارم محلی، فجر و شیرودی بودند. نتایج نشان داد که افزایش دما از ۵۵  به ۶۰ درجه سلسیوس باعث افزایش درصد دانه­های شکسته در سه رقم شیرودی، فجر و طارم به­ترتیب از ۱۰/۱۹ به ۹۷/۳۵ درصد، ۳۰/۴۳ به ۳۶/۵۱ درصد و ۸۲/۱۹ به ۰۶/۲۹ درصد شد. کمترین درصد شکستگی در دبی ۱۲/۰ متر مکعب بر ثانیه و دمای ۴۵ درجه سلسیوس (۱۷/۱۷درصد) و بیشترین مقدار آن در دبی ۱۶/۰ متر مکعب بر ثانیه و دمای ۶۰ درجه سلسیوس (۵۴/۴۰ درصد) بود. راندمان تبدیل رقم شیرودی در دبی ۱۲/۰ تا ۱۶/۰ از ۳۷/۷۲ درصد به ۷۴/۷۱ درصد کاهش یافت، ولی در رقم فجر و طارم تغییر معنی­داری در راندمان تبدیل مشاهده نشد. همچنین نتایج نشان داد که تغییرات دما تاثیر بیشتری بر زمان خشک شدن نسبت به تغییرات دبی هوا دارد، به­طوری­که با افزایش دمای هوا از ۴۵ تا ۶۰  درجه سلسیوس در دبی ۱۶/۰ متر مکعب بر ثانیه زمان خشک شدن از ۴۵/۱۳ به ۳۷/۵ ساعت و در دبی ۱۲/۰ تا ۱۶/۰ متر مکعب بر ثانیه و دمای ۶۰ درجه سلسیوس از ۳۷/۶ به ۳۷/۵ ساعت کاهش یافت.

کلیدواژه ها

خشک کن بستر سیال, دبی هوا, دمای خشک کردن, تبدیل شلتوک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.