بررسی سازگاری ژنوتیپ های گندم نان با استفاده از روش های ابرهارت راسل، غیرپارامتری رتبه ای،گزینش هم زمان و بای پلات
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 6، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_CRGU-6-4_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 220
نویسندگان
دانشیار، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
چکیده
بهمنظور مطالعه برهمکنش ژنوتیپ × محیط و سازگاری بیست ژنوتیپ پیشرفته گندم نان بهارهاز نظر عملکرد و اجزای عملکرد دانه، آزمایشیبا استفاده از طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با دو تکرار طی سالهایزراعی ۹۳-۱۳۹۰درایستگاهتحقیقاتکشاورزیتبریز و میانهدر مجموعدرپنجمحیط (ترکیبسالومکان) اجرا شد. تجزیه مرکب دادهها نشان داد که برهمکنش ژنوتیپ × محیط برای تمام صفات مورد اندازهگیری (عملکرد دانه، وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله و تعداد سنبله در واحد سطح) حداقل در سطح احتمال پنج درصد معنیدار بود. بر این اساس، تجزیه پایداری ژنوتیپهابر اساس روش ابرهارت و راسل، روش غیرپارامتری رتبهای و روش گزینش همزمان برای عملکرد دانه و اجزای آن انجام شد. نتایج تلفیق این روشها نشان داد که از نظر وزن هزاردانه ژنوتیپهای شماره ۵، ۱۴ و ۸، تعداد دانه در سنبله ژنوتیپهای شماره ۱، ۵ و ۶، تعداد سنبله در واحد سطح ژنوتیپهای شماره ۶، ۱۷ و ۱، ضمن داشتن برهمکنش کمتر با محیط نسبت به سایر ژنوتیپها، از پتانسیل تولید بالاتری نیز برخوردار بودند، اما از نظر عملکرد دانه، ژنوتیپ شماره۵ با شجره Yang۸۷-۱۵۸و ژنوتیپ شماره ۸ با شجره Milan CM۷۵۱۱۸-B-۵M-۱Y-۰۵M بهترتیب با عملکرد ۴۷/۶ و ۳۸/۶ تن در هکتار سازگاری بیشتر و برهمکنش کمتری با محیط داشتند و قابل توصیه جهت کشت در اقلیم مشابه از نظر آب و هوایی هستند. همچنین،نتایج حاصل از این تحقیقنشان داد که در تجزیه اثرمتقابل ژنوتیپ× محیط، روش رتبهای تا حدود زیادی نتیجه مشابهای با روش گزینش همزمان ارایه میدهد.کلیدواژه ها
برهمکنش ژنوتیپ×محیط, پایداری, عملکرد و اجزای عملکرد دانهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.