تجزیهQTLبرخی صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی مرتبط با عملکرد دانه در گندم تحت شرایط تنش گرمای انتهای فصل

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_CRGU-7-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرامرز سهرابی چاه حسن

دانش آموخته دکتری،گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران (آدرس جدید: گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران)

محمود سلوکی

دانشیار،گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

براتعلی فاخری

استاد،گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

نفیسه مهدی نژاد

استادیار،گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

چکیده

به­منظور نقشه­یابی نواحی ژنومی اصلی و اپیستاتیک و برهمکنش آن­ها با محیط برای برخی صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی گندم، آزمایشی در قالب دو طرح آلفا لاتیس با دو تکرار در دو شرایط نرمال و تنش گرمای انتهای فصل در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سیستان در سال زراعی ۹۵-۱۳۹۴ اجرا شد. مواد گیاهی آزمایش شامل ۱۶۷ لاین خویش­آمیخته نوترکیب به­همراه والدین آن­ها ‘‘Babaxو‘SeriM۸۲’بودند که در آن­ها صفات عملکرد دانه، محتوای پرولین برگ،کربوهیدرات­های محلول در آب، حداکثر کارایی فتوسیستمII، پایداری غشاء سیتوپلاسمی ومحتوای کلروفیل برگ اندازه­گیریشد. تجزیه QTLبه روش ترکیبی بر اساس مکان­یابی فاصله­ای مرکب (MCIM) برایهردو محیط به­طور هم­زمان انجام گرفت. اثر اصلی ژنوتیپ برای کلیه صفات مورد مطالعه معنی­دار بود و تفکیک متجاوز از والدین در دو جهت مثبت و منفی مشاهده شد. در تجزیه QTL به­طور هم­زمان برای دو محیط، درمجموع بیست و سه QTL اصلی مکان­یابی شد و برهمکنشQTL×محیط در پنج QTL اصلی معنی­دار شد.همچنین دو جفت QTLدارای اثر اپیستازی برای صفات مورد مطالعه شناسایی شد. اغلبQTL­های شناسایی شده از پایداری لازم برخوردار بودند و بنابراین می­توانند در گزینش به کمک نشانگر برای ایجاد ارقام پرمحصول و متحمل به گرما مورد استفاده قرار گیرند.

کلیدواژه ها

آثار اپیستازی, برهمکنش QTL×محیط, لاین های خویش آمیخته نوترکیب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.