بررسی بیماری زایی Fusarium equiseti و Colletotrichum graminicola بر دو گونه سوروف و پنج رقم برنج به روش بای پلات

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات غلات، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CRGU-9-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 114
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رضا صفری مطلق

دانشیار، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

پیمان شریفی

دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

چکیده

سوروف (Echinochloa spp.) از زیان بارترین علف های هرز در مزارع برنج است. قارچ­های مختلف نقش مهمی در کنترل زیستی علف های هرز، به­ویژه سوروف در مزارع برنج دارند. در این تحقیق، قارچ های Fusarium equiseti و Colletotrichum graminicola از دو گونه سوروف E. oryzicola و E. crus-galli جداسازی و سپس اثر بیماری زایی آن­ها بر این دو گونه علف هرز و پنچ رقم برنج در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار بررسی شد. مایه زنی ژنوتیپ ها با این­دو قارچ با استفاده از سوسپانسیون اسپور قارچ شامل ۱۰۶ اسپور در میلی لیتر آب مقطر استریل انجام شد. به منظور بررسی میزان بیماری زایی قارچ ها (به عنوان پاتوژن) روی ژنوتیپ ها و آسان ترشدن تجسم هم زمان روابط پاتوژن ها و ژنوتیپ ها از بای پلات ژنوتیپ در میزبان استفاده شد. نتایج تجزیه داده­ها اثر معنی دار عامل بیماری زا را بر شدت بیماری و کاهش صفات وزن خشک، وزن تر و ارتفاع گیاهچه های برنج نشان داد.تجزیه بای پلات نیز برهمکنش قابل تمایز بین پاتوژن ها و ژنوتیپ های سوروف و برنج را از نظر صفات مورد مطالعه نشان داد.نمای تستر متوسط بای پلات نشان داد که از نظر شدت بیماری، سپیدرود و بینام به ترتیب حساس ترین و متحمل ترین ژنوتیپ ها در مقابل این­دو قارچ بودند. نمای روابط بای پلات نیز نشان داد که شدت بیماری با کاهش وزن خشک گیاهچه همبستگی مثبت بیش­تری داشت. رقم هاشمی با توجه به نزدیکی به مبدا بای پلات، دارای مقاومت افقی در برابر دو قارچ مورد بررسی بود و می توان از کنترل زیستی این­دو قارچ علیه سوروف در مزارع کاشت آن استفاده کرد. در مجموع، نتایج این تحقیق بر اساس شدت بیماری نشان داد که قارچ C. graminicola آثار آنتاگونیستی بیش­تری در مقایسه با قارچ F. equiseti به ویژه بر گونه E. crus-galli داشت.

کلیدواژه ها

بای پلات GGE, برهمکنش ژنوتیپ و میزبان, شدت بیماری, علف هرز, قارچ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.